Српски љекар направио велики помак у лијечењу вируса корона

  • Троје професора са Универзитета медицине у Саутемптону, међу којима и професор медицине Ратко Ђукановић, учинили су велики помак у лијечењу пацијената са коронавирусом и истовремено постали милионери.

Прије готово двије деценије професори Ђукановић, Стивен Холгејт и Дона Дејвис открили су да људима који имају астму и хроничну болест плућа недостаје протеин који се зове интерферон бета, који помаже у борби против обичне прехладе.

Они су утврдили да се одбрана пацијената против вирусне инфекције може повећати ако се надомјести протеин који недостаје, пише „Гардијан“. Професори су основали компанију Синаирген да би своја открића претворили у третмане за лијечење.

Извршни директор Синаиргена Ричард Марсден изјавио је да је компанија била веома укључена у покушаје да користећи лијек интерферон бета помогне људима који имају хронични бронхитис или емфизем.

„Када се појавила пандемија коронавируса, још у јануару смо схватили да бисмо могли да имамо важну улогу у одбрани против овог вируса“, рекао је он.

Према Марсденовим ријечима, клиничка испитивања су почела у фебруару и марту у очекивању да вирус дође у Велику Британију, што се и догодило.

Резултати иницијалног испитивања, објављеног прошле недјеље, показали су да пацијенти са коронавирусом, којима је дата посебна формулација лијека бета интерферона, названог СНГ001, директно у дисајне путеве преко инхалатора, два до три пута повећава њихове шансе за опоравак него што су шансе онима којима је дат плацебо.

На узорку од 101 особе утврђено је да су шансе за развој тешког облика болести мање за 79 одсто, док је осјећај губитка даха, такође, драстично смањен.

„То је велики помак у лијечењу хоспитализованих пацијената оболелих од ковида 19“, рекао је Марсден и додао да нису могли да очекују боље резултате од ових.

Чим су објављени резултати клиничког испитивања, ујутро 21. јула, акције су почеле да расту, а до ручка порасле су за 540 процената. Удио професора Ђукановића (65) у компанији од 0,56 процената у једном дану скочио је са око 300.000 фунти на 1,6 милиона фунти.

www.trebinjelive.info

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар