Нови случајеви вируса корона у Требињу, Гацку и Невесињу

  • Вирус корона је потврђен код још четири особе из Гацка, двије из Требиња и код једне особе из Невесиња, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 697 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (САРС-ЦоВ-2) потврђен је код још 33 особе у Републици Српској.

– Ријеч је о 17 мушкараца и 16 жена. Четири особе мушког пола су млађе животне доби, шест средње и седам особа је старије животне доби. Једна особа женског пола је млађе животне доби, десет је средње и пет је старије животне доби – наводи се у саопштењу Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

Према мјесту пребивалишта седам особа је из Приједора, шест особа је из Бањалуке, четири особе су из Гацка, три особе су из Градишке, по двије особе су из Котор Вароши, Требиња, Теслића и Кнежева, и по једна особа из Козарске Дубице, Шамца, Брода, Лакташа и Невесиња.

Три особе су хоспитализоване, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама. Укупно 22 особе су навеле контакт са позитивним лицима, док остали нису могли да наведу јасну епидемиолошку везу.

У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестиран је још 101 здравствени радник из Бањалуке, Приједора, Новог Града, Требиња, Градишке, Бијељине, Челинца, Лакташа, Брода, Дервенте, Теслића, Котор Вароши, Источног Сарајева и Фоче, и ови налази су негативни, а позитиван тест на нови вирус корона потврђен је код једног доктора из Болнице у Приједору.

Нови вирус корона потврђен је и код једног корисника дома за старија лица из Кнежева. У посљедња 24 часа тестирано је и још 50 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и сви резултати тестова су негативни.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.201 случај вируса корона, а опоравило се 511 особа. Од посљедица ЦОВИД 19 преминула је 81 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (САРС-ЦоВ-2) тестирано укупно 19.872 особе.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 96 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу ЦОВИД 19 хоспитализовано је 28 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији седам пацијената.

Код пет пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а четири особе су на неинванзивном моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 17 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 35 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници Свети Апостол Лука у Добоју збринуто је 55 пацијената са ЦОВИД 19 обољењем, у Општој болници Требиње девет особа, у Болници Србија у Источном Сарајеву један пацијент, у Болници Доктор Младен Стојановић у Приједору десет пацијената, у Болници у Градишци је збринуто девет пацијената и у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме ЦОВИД-а 19, у Студентском центру Никола Тесла у Бањалуци налази се 160 особа, десет особа је смјештено у Студентском дому у Требињу, двије особе у Дому ученика у Бијељини и 27 особа у Дому ученика у Добоју. У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.775 особа, а надзор је завршен код 26.462 особе.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Директ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар