Зоран Самарџић из Билеће направио мини-хидроцентралу (ВИДЕО)

  • Правило да су за већину младих данас, физика и природне науке баук, не важи за деветнаестогодишњег Зорана Самарџића из Билеће.

китза
Овај младић патентирао је и направио мини-хидроцентралу на врелу Брегаве. „Зоранова“ струја освјетљава кућу, двориште, а он у шали каже да је направио свој „Ђердап“.
На породичном имању у берковићком селу До, на врелу Брегаве, окреће се импровизована турбина која производи струју. То је „срце“ Зоранове мини централе, коју је направио као самоуки мајстор и заљубљеник у физику.
„Јесте мој мини Ђердап запараво микро електрана, обновљиви извор енергије+ сам направио све сам склопио диљелове уз пар стручњака“, рекао је Самарџић.
Жеља и инетресовање за струју трају од основне школе. Почело је од склапања аутића на даљинско управљање, играчака, мобилних телефона. Први велики патент, свој Ђердап, како у шали каже, направио је за мјесец дана. Овај подухват је коштао, па су сва уштеђевина и вишемјесечни џепарци завршли у мини централи.

“Од Зоранове струје може свашта, даје 12 В напон и 90 ампера, то је велика снага тако да би могло радити 5000 сијалица, нема трошкова, нема загађења средине, што је најважније“, навео је Самарџић. У селу у коме је инсталирао мини погон, чести су прекиди у снадбијевању електричном енергијом. Зато је Зоран ријешио проблем. Сада у кући његове баке стално има струје. Кад су засвијетлиле сијалице, разувјерио је све невјерне Томе и показао да његова централа ради. Од јесени ће на студиј електротехнике да би са новим знањем једног дана направио праву, велику хидроцентралу.

Извор: РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар