ВИШИ ПРИВРЕДНИ СУД: „Глобтур“ да напусти аутобуску станицу, Граду Требињу и одштета од око 100.000 КМ

  • Предузеће „Глобтур“ из Међугорја дужно је да испразни и преда Граду Требињу објекат аутобуске станице, наводи се у другостепеној пресуди Вишег привредног суда у Бањалуци.

Овом пресудом је Виши привредни суд одбио „Глобтурову“ жалбу као неосновану и потврдио првостепену пресуду Окружног привредног суда у Требињу.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је очекивао овакав исход, наводећи да је од самог почетка било више него јасно да је Град Требиње све урадио у складу са законом, и да су оптужбе из предузећа „Глобтур“ биле неосноване и правно неутемељене.

„Овим више неће неће испаштати грађани Требиња, као ни остали путници који користе аутобуску станицу, јер је она већ неко вријеме затворена због судског спора. Размишљамо да комисијски преузмемо станицу како би она наставила са радом“, навео је Ћурић.

Овом пресудом „Глобтур“ је дужан да врати кључеве станице Граду, који је власник објекта.

Ћурић је истакао да је раније, у другом спору против „Глобтура“, Град Требиње добио право на одштету од око 100.000 КМ пред Окружним привредним судом у Требињу.

Најаве адвоката предузећа „Глобтур“ да ће наставити са правном борбом, Ћурић је окарактерисао као легалне и легитимне, наводећи да је „свим правницима јасно да у овом случају нема правних повреда“.

Ћурић је казао да је Град Требиње заступало Правобранилаштво Републике Српске.

„Јавни позив је објављен у ‘Независним новина’ и то је лако провјерити“, навео је Ћурић.

Глобтуру је четворогодишњи уговор о закупу истекао у августу прошле године, али га је користио и више мјесеци касније. Други превозник који је добио лиценцу за закуп не може да ради, а Град је изгубио више десетина хиљада марака.

Од августа 2019. године Град Требиње, путем Правобранилаштва, покушава да дође у посјед своје имовине. Захтијевао је исељење и поврат у посјед дијела простора, површине око 615 метара квадратних који је био у закупу.

Град Требиње је расписао јавни позив за закуп, на који се, тврди Ћурић, Глобтур није јавио. Потписан је уговор са фирмом из Требиња, а Глобтур је наставио да користи простор, па је посљедњег дана 2019. године Окружни привредни суд у Требињу усвојио тужбени захтјев Града за исељење бившег закупца. Касније су стизале одлуке о забрани рада и привремена мјера обезбјеђења. И Министарство саобраћаја и веза Републике Српске донијело је рјешење о престанку дозволе за рад Глобтуру на Аутобуској станици у Требињу.

Аутобуска станица у коју је Град уложио око два милиона марака, блокирана је у вријеме туристичке сезоне. Да апсурд буде већи, тврде из Градске управе, након што су доставили доказе о спровођењу јавног позива, бивши закупац издао је локал у закуп трећем лицу, 15 дана пред истек уговора.

www.trebinjelive.info

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар