ШИКА БЕГЕНИШИЋ – ЛЕГЕНДА КОЈА ЖИВИ: У спомен на требињског „конзула“ у Београду

  •  У холу Музеја Херцеговине вечерас је откривена спомен-плоча Радомиру Шики Бегенишићу – у знак захвалности за помоћ и подршку коју је овај угледни Београђанин и Требињац пружао свом завичајном граду на пољу културе.

sika
Спомен-плочу, коју би ускоро требало да краси и рељеф са ликом Радомира Бегенишића, открили су градоначелник Требиња Славко Вучуревић и Радомирова супруга Добрила Бегенишић.
Градоначелник Вучуревић је истакао да је Бегенишић својом несебичним и непрестаним залагањем са високих позиција Министарства културе Србије најзаслужнији за опстанак и развој културе у свом Требињу у ратном и поратном времену, те да је, уз институционалну подршку, на исту мисију успијевао да мотивише и своје бројне пријатеље – бизнисмене, умјетнике, културне посленике и друге јавне личности.

ПРОЧИТАЈ: Херцеговци, још смо јачи – Обновљено Удружење Требињаца Јован Дучић у Београду

„Кад би наши фондови за културу били прекратки, звао се Шика. Он је стајао иза свих требињских културних манифестација и – ако у рату нисмо клонули духом – у великом дијелу морамо захвалити Шики“, напоменуо је Вучуревић.
Он је подсјетио да је Радомир Бегенишић све вријеме снажно помагао и требињске установе културе – Центар за информисање и културу и Музеј Херцеговине, који је „и његова највећа задужбина у Требињу“.

sika3
„Музеј данас посједује богате музеолошки перфектно обрађене изложбене збирке, а у свим фазама тог великог пројекта – од обраде музејског материјала до његове презентације – стајао је Шика“, рекао је градоначелник Вучуревић, додајући да је Бегенишић био и чврст ослонац пројектима заштите културноисторијског насљеђа Херцеговине, чега су врхунац „вишегодишња истраживања манастира Тврдош и његова потпуна реконструкција“.

ПРОЧИТАЈ: ХЕРЦЕГОВЦИ СЕ ОПРОСТИЛИ ОД ВЕЛИКОГ РАДОМИРА БЕГЕНИШИЋА ШИКЕ

Оставио је велики траг и у раду бројних културних и хуманитарних удружења Херцеговаца у Србији, па су током најтежих година за свој завичај „бројни камиони помоћи стизали у Херцеговину захваљујући Шики и његовим пријатељима“, напоменуо је Вучуревић.

sika2
Иако је двије деценије био задужен за финансије Министарства културе Србије, Радомир Бегенишић, истиче градоначелник, није био „само човјек новца него и човјек идеја“.
„А једна од њих била је да Требиње направи истинским градом културе, што је својевремено започео и велики Јован Дучић. Повељом града Требиња урученом 2001. године и овом спомен-плочом, Требиње се сјећа и – колико је у овом тренутку у могућности – одужује нашем дугогодишњем конзулу у Београду Шики Бегенешићу“, рекао је Вучуревић.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар