Слободна Херцеговина » ШИКА БЕГЕНИШИЋ – ЛЕГЕНДА КОЈА ЖИВИ: У спомен на требињског „конзула“ у Београду

ШИКА БЕГЕНИШИЋ – ЛЕГЕНДА КОЈА ЖИВИ: У спомен на требињског „конзула“ у Београду

  •  У холу Музеја Херцеговине вечерас је откривена спомен-плоча Радомиру Шики Бегенишићу – у знак захвалности за помоћ и подршку коју је овај угледни Београђанин и Требињац пружао свом завичајном граду на пољу културе.

sika
Спомен-плочу, коју би ускоро требало да краси и рељеф са ликом Радомира Бегенишића, открили су градоначелник Требиња Славко Вучуревић и Радомирова супруга Добрила Бегенишић.
Градоначелник Вучуревић је истакао да је Бегенишић својом несебичним и непрестаним залагањем са високих позиција Министарства културе Србије најзаслужнији за опстанак и развој културе у свом Требињу у ратном и поратном времену, те да је, уз институционалну подршку, на исту мисију успијевао да мотивише и своје бројне пријатеље – бизнисмене, умјетнике, културне посленике и друге јавне личности.

ПРОЧИТАЈ: Херцеговци, још смо јачи – Обновљено Удружење Требињаца Јован Дучић у Београду

„Кад би наши фондови за културу били прекратки, звао се Шика. Он је стајао иза свих требињских културних манифестација и – ако у рату нисмо клонули духом – у великом дијелу морамо захвалити Шики“, напоменуо је Вучуревић.
Он је подсјетио да је Радомир Бегенишић све вријеме снажно помагао и требињске установе културе – Центар за информисање и културу и Музеј Херцеговине, који је „и његова највећа задужбина у Требињу“.

sika3
„Музеј данас посједује богате музеолошки перфектно обрађене изложбене збирке, а у свим фазама тог великог пројекта – од обраде музејског материјала до његове презентације – стајао је Шика“, рекао је градоначелник Вучуревић, додајући да је Бегенишић био и чврст ослонац пројектима заштите културноисторијског насљеђа Херцеговине, чега су врхунац „вишегодишња истраживања манастира Тврдош и његова потпуна реконструкција“.

ПРОЧИТАЈ: ХЕРЦЕГОВЦИ СЕ ОПРОСТИЛИ ОД ВЕЛИКОГ РАДОМИРА БЕГЕНИШИЋА ШИКЕ

Оставио је велики траг и у раду бројних културних и хуманитарних удружења Херцеговаца у Србији, па су током најтежих година за свој завичај „бројни камиони помоћи стизали у Херцеговину захваљујући Шики и његовим пријатељима“, напоменуо је Вучуревић.

sika2
Иако је двије деценије био задужен за финансије Министарства културе Србије, Радомир Бегенишић, истиче градоначелник, није био „само човјек новца него и човјек идеја“.
„А једна од њих била је да Требиње направи истинским градом културе, што је својевремено започео и велики Јован Дучић. Повељом града Требиња урученом 2001. године и овом спомен-плочом, Требиње се сјећа и – колико је у овом тренутку у могућности – одужује нашем дугогодишњем конзулу у Београду Шики Бегенешићу“, рекао је Вучуревић.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина