Етнографско благо Косова и Метохије представљено Требињцима

  • У Музеју Херцеговине вечерас је отворена изложба „Етнографско благо Косова и Метохије“, из збирке Музеја Косова и Метохије – Приштина, са измјештеним сједиштем у Београду.

kosovo
Изложба је представила оригиналне етнографске предмете – различите врсте накита и дијелова ношњи, рад косовских терзија и кујунџија од краја 18. до средине 20. вијека, те фотографије комплета сеоских и градских ношњи, хаљетака и накита, чији се оригинали чувају у фундусу приштинског музеја, данас на адреси Етнографског музеја у Београду.
Аутор изложбе, етнолог Мина Дармановић, истакла је да изложба сачуваног етнографског блага не показује само богату традицију домаће радиности нашег народа на простору Косова и Метохије – већ је и својеврсна етнографска ризница нашег Средњег вијека.
На далако чувене косовске терзије и кујунџије, појашњава она, за узор својим креацијама узимали су одоре и накит средњевјековне српске властеле, како су они представљани на фрескама манастира и цркава Косова и Метохије.

kosovo6
„Орнаментику њихових одора наша жене су примењивале у изради својих одевних хаљетака, у везу и ткању свака је додавала нешто своје оригинално, али је у основи то остао српски средњевековни костим – актуелан на Косову све до половине прошлог века. Изврсни мајстори кујунџије израђаујући разне врсте накита – од прстења, гривних нарукица, појасева до украса за груди и главу – за узоре су опет узимали форме на накиту српске властеле“, појашњава Дармановићева.
Изложбу је отворио предсједник Скупштине града Требиња Слободан Пртило истичући да је њена важност – да Требињцима „покаже креативну снагу и културу српског народа на простору Косова и Метохије, а њиховим гостима, који нису Срби ни православци, колико смо ми велики и стари народ, али и народ који свима жели добродошлицу“.

kosovo3
Етнографску изложбу стваралаштва српског народа Косова и Метохије посјетиоци Музеја Херцеговине биће у прилици да погледају и наредних мјесец дана.
Хор из Зрењанина и глумац Слободан Маруновић наступили у башти музеја
Након отварања изложбе, на платоу Музеја Херцеговине одржан је концерт Мушког хора „Свети архангел Михаило“ из Зрењанина.
Основан прије три године при храму Светог архангела Михаила у овом граду, хор је за први наступ пред требињском публиком, према ријечима диригента Давора Досковића – одабрао репертоар од народних и духовних композиција руске и српске музичке традиције.

kosovo9
Вечерашњи програм у Музеју Херцеговине, приређен поводом крсне славе града и саборног храма, завршен је монодрамским колажом „Три монаха“, у извођењу глумца Слободана Маруновића из Подгорице.
marunovic
Глумац Црногорског народног позоришта истиче да је за славску прилику одабрао да се Требицима представи кроз три различите улоге монаха са свог позоришног репертоара – штампара Макарије из монодраме „Аз Макарије“, владике Данила из Његошевог „Горског вијенца“, те владике Рада из монодраме „Потоња ура Његошева“, чија је ово већ 29 сезона, са више од 1.500 извођења на сценама широм свијета.

Р.С. / Радио требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар