ЕКСКЛУЗИВНО – Херцеговци, још смо јачи: Обновљено Удружење Требињаца у Београду “Јован Дучић”

  • Удружење Требињаца у Београду “Јован Дучић” синоћ је на изборној скупштини одржаној у препуној свечаној сали парохијског дома Светог Саве на Врачару изабрало ново руководство и представило носи статут. Нови председник Удружења је Жарко Ратковић, директор Вишњица Ресторани д.о.о., а потпредседници су Мирко Бутулија, заменик генералног директора АМС Осигурања и Угљеша Мрдић саветник у Министарству правде .

Нови председник Удружења Требињаца: Жарко Ратковић (фото: Слободна Херцеговина)

Нови председник Удружења Требињаца: Жарко Ратковић (фото: Слободна Херцеговина)

 

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Први председник Удружења, легендарни Радомир Шика Бегенишић водио је скупштину. Удружење је изменило статут и уз свој назив додало име Јована Дучића. Тиме је најављено да ће у свом будућем раду посебну пажњу усмерити лику и делу најпознатијег Требињца.

Међу својима: Владимир Грбић је са ћерком дошао да подржи скупштину (фото: Слободна Херцеговина)

Међу својима: Владимир Грбић је са ћерком дошао да подржи скупштину (фото: Слободна Херцеговина)

Међу многим угледним Херцеговцима који су дошли да подрже овај скуп посебну пажњу је изазвао потпредседник Одбојкашког савеза Србије и члан одбојкашке Куће славних Владимир Грбић.

IMG_7294

Поносан на земљаке у Београду: Славко Вучуревић, градоначелник Требиња (фото: Слободна Херцеговина)

Присутнима се у име општине Требиње обратио градоначелник Славко Вучуревић који је пренео поздраве из Требиња и целе Херцеговине овом скупу.

IMG_7303
Заједно смо јачи: Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана у Београду (фото: Слободна Херцеговина)
Домаћине је поздравио Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана у Београду и изразио наду и уверење да ће, у сарадњи са осталим удружењима Херцеговаца у Србији, ова два клуба блиско сарађивати, апострофирајући подизање храма у Пребиловцима, као заједнички задатак. Међу присутнима су били и председници неколико херцеговачких завичајних удружења: Урош Милојевић (Зрењанин), Миодраг Дунђеровић (клуб Билећана) и Миленко Јахура (СНД Пребиловци).

Пријатељ Требиња: Миодраг Линта, члан Одбора за дијаспору у Влади Србије

Пријатељ Требиња: Миодраг Линта, члан Одбора за дијаспору у Влади Србије

Гостима се, потом, у име Одбора за дијаспору Владе Србије обратио и народни посланик Миодраг Линта, који је подсетио на досадашње активности, које су проведене у склопу Одбора, али и обећао да ће настојати да у наредном периоду Источна Херцеговина буде два пута годишње редовна тема Одбора за дијаспору.

IMG_7324

Нова енергија: Угљеша Мрдић, потпредседник Удружења (фото: Слободна Херцеговина)

Угљеша Мрдић, нови потпредседник Удружења подсетио је на прошлогодишњу посету председника Србије Томислава Николића када је постао и почасни грађанин Требиња и изразио уверење да ће везе Требиња и Србије у будућности бићи још чвршће.

IMG_7336

Основна школа “Јован Дучић” покренула многе акције: Слободан Маринковић, директор школе (фото: Слободна Херцеговина)

Домаћине је поздравио Слободан Маринковић, директор школе “Јован Дучић” у Београду. Он се захвалио Удружењу и професору Жарку Бутулији на помоћи у прикупљању значајних финансијских средстава којим је школа направила низ акција:

  • постављање нове бисте Јована Дучића,
  • штампање публикације,
  • изложба 190 експоната у холу школе под називом “Јован Дучић у дипломатији”.

Ова изложба би ускоро требало да буде представљена у свим градовима у којима је прослављени Требињац радио као амабасадор своје домовине.
Учешће ученика на Дучићевим вечерима поезије у Требињу одржаним од 4. до 8. новембра прошле године
штампање Дучићевог листа поводом дана школе – 12. марта

IMG_7360

Помогао акцију прикупљањем средстава: Професор Жарко Бутулија (фото: Слободна Херцеговина)

Професор Жарко Бутулија је подсетио да Дучич никад није био туђ међу својима, а да је увек био свој међу туђима и нагласио да су се позиву да финансијски подрже пројекат школе “Јован Дучић” у Београду, радо одазвали Требињци и пријатељи Требиња из целе Србије. Ексклузивно за сајт Слободна Херцеговина потврдио је да је у сарадњи са архивом Југославије у току припрема капиталног Дучићевог дела, књиге коју је написао 1908. године у Риму под насловом “Анекција БиХ-српско питање”. Промоција ове књиге би требала ускоро да буде у Андрићграду.

IMG_7372

Плакета легендарном Шики: Угљеша Мрдић, Божидар Глоговац, Радомир Шика Бегенишић, Жарко Ратковић, Жарко Бутулија и Мирко Бутулија (фото: Слободна Херцеговина)

Досадашњи председник Удружења Божидар Глоговац је у свом духовитом маниру рекао да се “ријешио самара” и пожелео пуно среће у даљем раду новом руководству.

Нови председник Жарко Ратковић се захвалио свима који су се одазвали позиву. У име Удружења доделио је посебну плакету једном од утемељивача и првом председнику Радомиру Шики Бегенишићу.

IMG_7282

Tесно:Више од 200 људи се окупило у парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару (фото: Слободна Херцеговина)

Требињци су након изборне скупштине, дружење наставили у свом омиљеном окупљалишту, ресторану “Ушће” на Новом Београду.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар