Планинарка Ивана Табаковић пребачена у требињску болницу, слиједи дуг опоравак

  • „Повријеђена билећка планинарка Ивана Табаковић тренутно није комуникативна, али реагује на болне дражи, што је у овој фази опоравка обећавајуће“, рекао је за Радио Требиње др Станко Буха, анестезиолог, дежурни љекар Болнице Требиње, у коју је данас Табаковићева пребачена из рисанске болнице.

bolnica-i-dom-zdravlja
Према његовим ријечима, неурохирурзи у Рисну су утврдили да се оперативно лијечење повреде главе тренутно не препоручује, а млада планинарка ће се на одјељењу Интензивне његе лијечити конзервативном терапијом, потребним лијековима и превијањем промрзлина на ногама.
„Надамо се да ће њен млади организам добро реаговати на лијекове и да ће се локалне промјене на ногама замирити, као и да неће бити потребе за пластичним захватима. У овој фази не можемо рећи у којем ће смјеру ићи лијечење, јер послије промрзлина дуго времена треба за напредак, усљед промрзавања и дубоког, поткожног ткива“, истакао је др Буха.
Он је навео да су Иванини остали витални параметри у границама физиолошких вриједности и да требињска болница у овом случају располаже са свим потребним лијековима, као и стручним кадром – љекарима и обученим сестрама, вичним оваквим пацијентима.
„За сада нема потребе за Иваниним премјештањем у друге здравствене установе, а нама преостаје да пратимо њен даљи опоравак“, рекао је за Радио Требиње др Буха.
Табаковићева је данас пребачена из рисанске болнице јер је Болница Требиње најближа референтна здравствена установа за осигуранике Фонда здравственог осигурања РС.
Младу планинарку у требињској болници дочекали су родитељи и двојица браће, који, видно потресени, нису жељели давати изјаве за медије, уз захвалност свима који су учествовали у њеном спашавању из провалије Орјена као и медицинском особљу у Мељинама и Рисну, који су до сада о њој бринули.
Подсјетимо, Ивана Табаковић, члан Планинарског друштва „Вучји зуб“ из Требиња тешко је повријеђена у недјељу послијеподне, када је са гребена пала у провалију на планини Орјен. Задобила је повреде базе лобање, карлице и карличне кости, и промрзлине на рукама и ногама. Она је најприје била примљена у болницу у Мељинама, да би потом била пребачена у рисанску болницу.

Извор: Радио Требиње/ В.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар