НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЈЕЛО: Радовану Ждралу признање Теслине научне фондације

  • Америчка научна фондација Никола Тесла у Филаделфији, која прати научна достигнућа у свету из области којима се бавио Тесла, доделила је награду за животно дело нашем писцу и вајару Радовану Ждралу за тротомни роман „Трилогија Теслијана“ и за вајарске радове на Теслином лику.

zdrale-05

Радован Ждрале у свом дому- ФОТО: СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

Књижевно и вајарско дело уметника из Новог Сада,   ова америчка фондација препознала је као изузетан допринос популаризацији и тумачењу дела и лика великана који је својим открићима задужио човечанство.

У богатом књижевном опусу , који чине 12 романа, четири књиге приповедака и четири драме, је и трилогија о животу и делу Николе Тесле – „Господар муња“, „Детињство господара муња“ и „Мит о господару муња“, којима је први пут у нашој књижевности обликовао живот и рад нашег великана.

zdrale-03

Радован Ждрале је до сада израдио 500 скулптура са ликом Николе Тесле. Многе школе, музеји, факултети и друге институције у Србији поставиле су његове радове – Факултет техничких наука у Новом Саду (поклања ове радове најбољим студентима, професорима и угледним гостима), затим Електродистрибуција Војводине у Новом Саду која има збирку од 47 његових скулптура, потом бројне школе које носе име Николе Тесле , Матица српска, Музеј Срба у Питсбургу, Музеј Херцеговине у Требињу, Природњачки музеј у Новом Саду итд…

Готово све скулптуре, које су израђене од полудрагог и украсног камена, су његови поклони.

Уручење награде биће 10. јула 2016. године, у Белом двору.

 

Интервју са једним од најумнијих савремених Херцеговаца можете прочитати овдје. 

Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар