ХРАБРА ПЛАНИНАРКА ИВАНА ТАБАКОВИЋ: Не одустајем од Монблана!

  • Тридесетогодишња Билећанка Ивана Табаковић, чланица ПД „Вучји зуб“ из Требиња, успјешно се опоравља након што је 17. јануара пала у провалију на планини Орјен у Црној Гори, на једном од својих бројних похода на планинске висове.

ivana-tabakovic
„Осјећам се доста добро. Када сам дошла у Требиње, нисам се могла помјерити с кревета, а тек касније полако сам почела ходати уз помоћ штака. Након петнаестак дана на штакама, полако сам се почела кретати и без помагала. Задовољна сам досадашњим опоравком, мада требам још радити да би се све вратило на оно како је било прије“, прича Ивана.
Како каже, не сјећа се ничега, ни пада, ни драматичног спашавања, болнице, чак ни дешавања три дана прије несретног догађаја.
„Неки догађаји су ми се једноставно избрисали из сјећања“, каже Ивана.
То је, вјероватно, и разлог зашто ни сада не осјећа страх од висине и бављења планинарењем. Истиче да једва чека дан када ће поново кренути на планину.
„Сада ми је најважније да се у потпуности опоравим. Наравно да ћу се вратити свему што сам радила раније, што сам вољела и што ме је чинило сретном“, поручује Ивана и додаје да, иако јој се ове године неће остварити жеља да се попне на Монблан, свакако од тог успона неће одустати и сигурна је да ће га кад-тад освојити.
Спашавање Иване Табаковић, која је имала пријелом базе лобање, карлице и карличне кости те промрзлине, трајало је више од 15 сати. Спасиоцима су посао отежавали јак вјетар и температура од минус 20 степени Целзијевих.
Игор Шкеро, предсједник ПД „Вучји зуб“, који се први спустио до Иване након пада и учествовао у евакуацији, рекао је тада да ју је затекао у бесвјесном стању, а он и колеге својим тијелима су је загријавали док није стигла додатна помоћ.

Пеђа Муцовић/Дневни аваз

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар