ПОНОВО ЗАСТОЈ: ТЕ Гацко ван погона, слиједи ремонт!

  • Термоелектрана /ТЕ/ Гацко синоћ је ручно искључена са мреже због зачепљења канала за одвод шљаке из котла, због чега је одлучено да редовни годишњи ремонт постројења почне сутра, умјесто 1. априла, како је било планирано, рекао је Срни извршни директор за производњу електричне енергије и развој ТЕ Гацко Боривоје Вујичић.

te-gacko
Вујичић је појаснио да се у структури расположивог горива налази већа количина глинене масе и несагоривих материја које у процесу сагоријевања опструишу проток шљаке до канала и зачепљавају одвод шљаке из котла.
„Усљед веће количине наталожене ужарене масе у доњем дијелу котла, принуђени смо били да Термоелектрану искључимо са мреже у 16.50 часова“, рекао је Вујичић.
С обзиром на то да је за чишћење наталожене масе потребно најмање седам дана рада, одлучено је да редовни годишњи ремонт Термоелектране, који је планиран 1. априла, почне сутра и траје 40 дана, што је и предвиђено електроенергетским билансом Републике Српске.
Ремонт ће коштати око седам милиона марака и током његовог трајања биће урађени значајни инвенстициони захвати на котловском постројењу за праћење и мониторинг расположивог горива.
Средства за ремонт ће бити обезбијеђена из властитих средстава и кредитног задужења.
У посљедње вријеме Термоелектрана је три пута стајала са радом због истих проблема.

 

Извор: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар