Петропавлов манастир прославио крсну славу

  • Петропавлов манастир у Петровом пољу данас прославља крсну славу. У присуству бројних вјерника, свету архијерејску литургију служили су епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије и умировљени владика Атанасије са свештенством и монаштвом.

Владика Григорије је истакао да је данас свијетла, света и дивна слава.

“У овом Божијем манастиру, у овом Петровом пољу. Свако поље има неког свог Петра и Павла који га обрађује. А Петар и Павле које данас славимо, обрађивали су поље овога свијета. Нису се плашили величине тог поља, јер су знали да је њихов плуг ријеч Божија, да је њихово оружје кроткост коју имају волови који вуку плуг и мудрост коју има орач који жели да узоре њиву”, казао је он и додао да од оног давног времена до данас има више од 2000 година када су ови велики апостоли наставили да проповједају ријеч Божију коју нам је открио сам Исус Христос.

“На камену те ријечи, те вјере, да је Христос син Божији, саградио је Господ своју цркву. На том камену проливено је много крви и много суза али тај камен је неуништив. Као што је и сам Христос рекао ‘Врата паклена, неће наудити ономе што се на том камену вјере у Бога живога изгради ‘.

Владика је навео да је ових дана размишљао о томе шта је то што Херцеговину чини тако свјетлом и тако важном, а одговор је нашао у Цркви. Како је објаснио, то значи најважнији је народ који се окупља у овој светињи. Најважнији је народ који се Богу моли и који Бога воли.

“Који се крстом часним крсти. Народ који вјерује, нада се и исповједа да је Христос син Бога живога. То је оно што нас држи у постојању. То је оно што нас тјера да гледамо унапријед, очима пуним наде. То је оно што нам даје снаге да пружамо руке према овом свијету који нас често туче по тим рукама. Зато вам је у аманет остављено да чувате Цркву. Да не гледате ко је владика ко је поп. Црква је ваша. Нити ви можете без владика и свештеника нити они не могу без народа. Овако смо онда сви заједно”, рекао је епископ Григорије.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је изразио задовољство што је данас на велики празник у Петропавловом манастиру.

“Увијек је лијепо бити гост код Игуманије Павле, на слави овог манастира. Наравно, обиљежити славу на достојанствен начин. Овај манастир се много развио посљедњих година и заслужује сваку врсту помоћи. Ми чинимо све што је у нашој моћи да помогнемо развој овог светог мјеста”, каже Петровић.

Мјештанин Ђорђе Џуџа каже да је манастир диван као и све око манастира али је препоручио сваком ко има прилику, да посјети пећину гдје боравио апостол Павле када је ширио хришћанство према истику и пролазио кроз наш крај.

“Многи туристи су ме питали гдје је та пећина, па би им ја показивао прије, али не могу више јер сам у годинама. Стрм пут и тежак до тамо, а треба ићи пјешке”, прича Џуџа.

Након литургије уприличен је славски ручак за све госте и вјернике који су посјетили данас ову светињу.

С.П. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар