ДОМАЋИНИ, СРЕЋНО – НА МНОГАЈА ЉЕТА! Билећани у Србији први пут прославили крсну славу (ФОТО)

  • Оног тренутка када су нашли свој дом и простор Завичајни клуб Билећана у Србији је како и доликује правим српским домаћинима, по први пут прославио своју крсну славу Пренос моштију Светог Саве.

09

ЗА ИСТОРИЈУ: ПРВА КРСНА СЛАВА ЗАВИЧАЈНОГ КЛУБА БИЛЕЋАНА У СРБИЈИ

Миодраг Дунђеровић, председник Клуба објаснио је да је познато да Билећа слави Светог Саву, па је на препоруку духовника Рада Зеленовића, дан Преносa моштију Светог Саве означен као празник Билећана у Србији. Говорећи о наредним акцијама предсједник Клуба је подсјетио да се ускоро навршава велики јубилеј – 70 година билећке гимназије.

04

– Свјесни смо да општина и гумназија немају средстава, зато позивамо све Билећане који су били ђаци ове школе да се окупимо 18. јуна и макар својим присуствoм и неформалним дружењем обиљежимо овај значајан датум.

13

НЕКА ЈЕ ХРИСТ ПОСРЕДИ НАС…У име домаћина Миодраг Дунђеровић и Борислав Кркелић целивају славки колач

Дунђеровић је нагласио да одмах потом слиједе Дани билећких производа и стваралаштва који ће се одржати 20. и 21. јуна, као и сад већ чувена Цицваријада.
– Планирамо да у то вријеме у Билећи откријемо и двије спомен плоче: једну у славу Младена Секуловића (Карла Малдена) и другу посвећену ФК Херцеговац. Ријеч је о двије старе зграде у центру Билеће.

11

ПОРИЈЕКЛОМ СА КОРИТА: Свештеник Славиша Поповић

Свештенику Саборне цркве у Београду Славиши Поповићу припала је част да пресијече први славски колач Завичајног клуба Билећана у Србији.
– Данас славимо Светог Саву, разделника векова и разделника времена, камена међаша и вере и невере, камена међаша и српства и несрпства кроз векове, а опет у исто време камена темељца отаџбине и цркве наше. Господ нека вас окрепи у овом племенитом окупљању да свуда по свету сведочите поносно порекло своје. Мало је данас оних који се Србима могу назвати, а да им корени не досежу до кршевитог камена херцеговачког. Господ нека је вама сапутник и Свети Сава заштитник кроз живот на многе године. Амин!

05

Из самог говора дало се наслутити да је и отац Славиша пореклом из Херцеговине, што је и потврдио рекавши да његова породица води порекло од Дукића са Корита и да славе Лазареву суботу.

03

Начелник Миљан Алексић међу својима

Мада је био радни дан на прву славу београдских Билећана дошао је велики број чланова, а посебну пажњу су, поред директора Представништва РС Млађена Цицовића, добили челни људи Билеће, начелник Миљан Алексић и предсједник скупштине Љубо Вуковић.

07

– Чланови завичајног клуба чине и помажу доста и Билећи и Билећанима. Донијели су многе добре идеје и иницијативе у нашу општину, а представљају праву амбасаду у српској престоници. Сви наши људи добро знају да су им овдје врата увијек отворена било да долазе вољом или не дај Боже неком невољом. Они су спремни да помогну. Од срца им честитам славу и вјерујем да ће је и потомци славити на многаја љета! – рекао је за Слободну Херцеговину, начелник Миљан Алексић.

01

ЦИЦОВИЋ: Подржавамо Билећане, њихови пројекти увијек имају јасно дефинисан циљ!

Од почетка свог рада Завичајни клуб Билећана имао је одличну сарадњу са Представништвом РС у Београду. Недавно су од најзначајније институције РС у Београду на поклон добили и компјутер, па није чудо да је међу присутним гостима био и директор Представништва РС у Београду Млађен Цицовић.

115

ОДЛИЧНА САРАДЊА: Миодраг Дунђеровић и Млађен Цицовић

– Завичајни клуб Билећана је прави примјер једног удружења РС, или шире БиХ, како се и на који начин држи веза са завичајем и како се промовише свој крај овдје гдје су се трајно опредјелили да живе. У Представништву РС једна од програмских активности је подршка завичајним удружењима, прије свега у функцији њиховог интегрисања у срединама у којим живе. Исто тако они су заједно са нама у функцији подстицања и јачања веза између РС и Србије. Сваки предлог који је дошао са њихове стране био је подржан. Они у својим пројектима имају мјеру, јасно дефинисан циљ, нису постављали велике пројекте и спектакуларне приче, већ су једноставно помагали да се њихов завичај види овдје у Србији. Они су најбољи примјер да се са малим причама може направити пуно да се очува оно најбоље из традиције и културе нашег народа.

Поред великог броја Билећана, на слави су били и пјесник Божидар М. Глоговац, као и Светозар Црногорац предсједник Клуба Гачана у Београду и потпредсједник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији.

Након славског обреда у канцеларији Клуба домаћини су позвали госте на свечани ручак у Парохијски дом цркве Светог Марка на Ташмајдану.

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: ПРЕНОШЕЊЕ И КОПИРАЊЕ ТЕКСТОВА СА ПОРТАЛА СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА, УЗ ОБАВЕЗНО НАВОЂЕЊЕ ИЗВОРА И ЛИНКА, ДОЗВОЉЕНО ЈЕ САМО ОНИМ САЈТОВИМА КОЈИ КОРИСТЕ СРПСКО ПИСМО

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар