ГОСТ И ДОМАЋИН: Владика Григорије у Требињу прославио крсну славу Светог Игњатија Богоносца

  • Данас, када прослављамо једног од првих и највећих међу Епископима цркве Христове – Светог Игњатија Богоносца, једног од првих међу српским Владикама – Св. Архиепископа Данила II, празнујемо и дар којим је Бог почаствовао човјека позвавши га да учествује у стварању – Оце.

 

У требињском саборном Храму, Владика Димитрије угостио је Владику Григорија, који је началствовао Светом Литургијом. Саслуживали су тврдошки игуман Сава (Мирић), свештеници: Радивоје Круљ, Благота Васиљевић, Небојша Коловић, Стеван Дурић и братство Саборног храма.

Владика Григорије започео је еванђељску бесједу, говорећи о Светитељу мале антиохијеске цркве који се није уплашио свемоћног владара тадашњег свијета, цара Трајана, већ је будући смирени старац у себи гајио јединствену жељу која ”пониженог подиже, а гордог и силног обара”, јер је савршено знао да свим бићем тежи ка Христу, који је остварење сваке жеље и наде. На крају је пожелио да у сваком човјеку затрепери жеља да крене ка Оцу Небеском, којем нас Христос приноси благодаћу Духа Светога.

Након Божанске службе Владика Димитрије честитао је крсну Славу Владици Григорију, који се захвалио на гостопримству и прилици да богослужи у Требињу, затим су Владике, поводом празника, дјецу частиле слаткишима.

фото: Владо Ружић
Епархија ЗХИП

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар