ГУДАЛО ЈЕ ВЈЕРУ ОЧУВАЛО: Савез гуслара Србије прославио крсну славу!

  • Савез гуслара Србије традиционално је прославио крсну славу Светог Василија Тврдошког и Острошког у ресторану београдског хотела “Орашац”

22

Након сечења славског колача са домаћином славе Радишом Томашевићем и председником Савеза гуслара Србије Слободаном Драшковићем, Миодраг Топаловић свештеник из цркве Светог Луке у Кошутњаку одржао је веома надахнуту бесједу.
У свом говору отац Миодраг је присутне подсјетио на живот српског светитеља.

28
– Млади Стојан са 12 година одлази у манастир Завалу да би био сачуван од непријатељске руке и да би као мушко дете остао доследан православљу, хришћанству и крсном имену. Ту изучава монашке шпколе да би, враћајући се из Русије, постао свештеник поповопољски, касније и епископ херцеговачки, па скендеријски. Својим примером утврђује веру православља, док ви данас утврђујете веру својим инструментом, а то су гусле. Рекоше давно, српски манастири и криво гудало, то је српство и православље очувало.

15

Протојереј Топаловић пожелео је Савезу гуслара Србије да чува крсну славу, а гусларима поручуио да својим певањем чувају вјеру православну да наши потомци уз древни инструмент “никад не забораве ко смо шта смо, одакле смо и где треба да идемо”.

Он је подсетио је и на порекло Светог Василија Тврдошког и Острошког из земље Херцеговине “која је изворно племе српства, речи и ћирилице”.

19

Отац Миодраг је констатовао да је Свети Василије овоземаљски живео 61 годину “ што је по нечијим мерилима, кратак живот, а истовремено смо сведоци његове вечности”.
– Зато и ви данас морате да знате да сте пролазници овога света и да ће дела ваша остати иза вас. Не само вашој породици него свима који слушају речи ваше из гусала.

14

Након тога госте је поздравио домаћин славе Радиша Томашевић.
– Не морамо баш да славимо по 2-3 дана као што су славили наши стари, али не журите никуда него останите да прозборимо и прославимо славу и велики српски празник.

09

Потом се обратио председник Савеза гуслара Србије Слободан Бобан Драшковић.
– Ово је највећи и најсветији дан у нашем Савезу. Мени је велико задовољство што сте дошли, јер се састала пробрана дружина која је осетила величину и значај овог великог дана.

27

Драшковић се посебно захвалио оним гостима који су потегли пут из Чачка, Краљева, Крагујевца, као и присутним претходним председницима Савеза гуслара Србије Мишку Пантовићу, Радовану Пековићу, Драшку Малиџану.

17

– Желим да поменем и оне који нису дошли: Милош Продановић, Илија Чабаркапа, Миломир Миљанић.Свако од њих је на свој начин дао допринос развоју и опстанку нашег инструмента и Савеза гуслара Србије. Ред је и да данас споменем оне који, на жалост, нису са нама, а заслужили су место у рајском насељу. То су први председник Савеза епски песник Љубиша Јакшић и легенда Саво Контић. Човек снује, а бог одлучује. Наши снови су снови наших предака који су нам утабали пут којим морамо ићи, то је пут светородне династије Немањића, Светога Саве, цара Лазара, косовских мученика и јунака, данашње Светога Василија. Није тешко следити те стазе, јер су то наши путеви од искона.

13

Драшковић се посебно захвалио домаћину славе Радиши Томашевићу који је “задужио не само Савез и гусларе, него и свеколико српство”
– Ако Бог да да се идуће године окупимо у оволиком или још већем броју у царском Призрену – рекао је на крају свога говора Слободан Драшковић.

01

02

Не пропустите 24. фестивал гуслара Србије

Савез гуслара Србије организује 24. фестивал гуслара Србије. Првог дана фестивала 28. маја на програму је полуфинално вече које ће се одржати у Театру 78 у Ресавској улици. У програму учествује 40 пробраних гуслара који ће се борити за пролаз у финале које ће се наредног дана (29. маја) одржати у Коларчевој задужбини. Програм оба дана почиње у 19 часова.


03
07

У добром расположењу ређало се казивање стихова уз мајсторе струна Драшка Малиџана, Славка Алексића и Петра Шишовића.

Овом приликом мајстор израде гусала Драгић Бугарин уручио је икону Светог Василија председнику СГС Слободану Драшковићу.

08

На овом славском гусларском окупљању још су били: председник Скупштине СГС Жељко Чуровић, чланови ИО Радован Пековић, Драшко Магделинић, Мијат Куч, Батрић Јокановић, Радиша Томашевић, домаћин фестивала Мишо Албијанић, секретар Раде Црногорац, као и Андрија Миликић из Чачка, Божидар М. Глоговац, Саво Пушица, Вукојица Сандић, Владо Руњо, Стеван Крковић…

16 12 10

04050618232425

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина уз обавезно навођење извора и линк, могу пореузимати само они сајтови који користе српско писмо 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Grorgi Reply

    Jel mogu dobiti broj telefona nekako od stevana krkovica najbolji ste

Оставите коментар