ХЕРЦЕГОВЦИ У НОВОМ САДУ ПРОСЛАВИЛИ КРСНУ СЛАВУ И 32. ПУТ ДОЧЕКАЛИ СРПСКУ НОВУ ГОДИНУ (ФОТО)

  • У суботу вече, 13.01.2024. године 32. пут за редом одржано је традиционално Херцеговачко сијело, прослава славе удружења Св. Василије Велики и прослава Српске нове године у ресторану „Вила Москва“ у Ветернику, Нови Сад.

Промјена амбијента ове године је показала да је освежење потребно и пожељно што је показало присуство 430 гостију то вече.

Ни овај пут није изостала подршка Херцеговачких општина чији представници су се и овај пут братски и од срца одазвали. Присуствовали су Градоначелник Требиња Мирко Ћурић са сарадницима, начелник општине Билећа Веселин Вујовић, начелник општине Љубиње Стево Драпић, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић и замјеник начелника општине Гацко Синиша Мандић.

Такође, у великом броју су се одазвала и братска, завичајна удружења Херцеговаца из Суботице, Невесиња, Калиновика, Бања Луке, Бијељине, Вршца, те Удружење Крајишника из Новог Сад. Прослави је, традиционално присуствовао и Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић са сарадницима који је и овај пут остао скоро до самог краја што је показатељ да је код добрих домаћина добар провод увијек загарантован. 32. Херцеговачком сијелу присуствовали су и два народна посланика у Скупштини Републике Србије Угљеша Гргур и Милимир Вујадиновић.

Скуп је отворио предсједник Удружења Божидар Миловић, који је најпре позвао све да се минутом ћутње одржи помен великом Пеју Бајчетићу, који је неизоставни дио Удружења.

Скупу се након Миловића, обратио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, а затим и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Пригодну здравицу у свом стилу одржао је познати Херцеговац и привредник Марко Милошевић.

Културно уметнички програм у потпуности је саткан од младих из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији на челу са анђеоским гласом Саре Хамовић и мушке и женске пјевачке групе Удружења, која је на радост свих у потпуности оправдала дато им повјерење.

Женска пјевачка група је основана тек недавно, у децембру 2023. године и на синошњем 32. Херцеговачком сијелу је имала свој дебитантски наступ.

Мушка пјевачка група је већ традиционално, чувеном Херцеговачком гангом изазвала подрхтавање новосадаког тла на одушевљење свих присутних.

Специјални гост вечери у музичком дијелу био је млади гуслар Свето Вујовић из Билеће, који је изазвао салве одушевљења и аплауза за свој и више него упечатљив наступ.

Гост вечери, по први пут је био и чувени српски песник Перо Зубац, који је надахнуто и веома емотивно говорио две песме о Мостару и свом родном Невесињу и побрао аплауз од неколико минута. Сам Перо Зубац истакао је да му је част и привилегија бити и говорити међу својим Херцеговцима.

Традиционално у име Удружења госту вечери су уручене једне праве вунене херцеговачке чарапе, дар Милице Никчевић из Гацка, које су по ријечима Пера Зубца најбољи поклон који је могао добити.

Херцеговци не би били Херцеговци да не пазе и награђују најбоље студенте, па је тако и овај пут преседник Миловић у име Удружења уручио три награде за најбоље Херцеговачке студенте и то:

1. Наташа Брењо из Невесиња, студент Пмф прва награда у износу од 30.000 динара
2. Милош Шупић, из Гацка, студент Правног факултета, друга награда у износу од 25.000 динара
3. Сандра Дивљан из Гацка, студент Академије уметности, трећа награда у износу од 20.000 динара.

Напослетку, 32. Херцеговачко сијело остало је доследно својој надалеко чувеној томболи која је овај пут имала преко 130 награда.

Подељене су прве три награде од којих су гусле прва награда, слика „Херцеговачка Грачаница“ друга награда и Херцеговачки пршут трећа награда. Томболу је подржао велики број спонзора који се сваке године радо одазивају на Херцеговачко сијело.

За музичка чула побринуо се „Вирал“ бенд Дејана Шубаре који је атмосферу довео до усијања и која је у истом ритму трајала дубоко у ноћ.

У нади да ће се још дуго година Херцеговачко сијело одржавати, срдачно вас поздрављају Херцеговци из Новог Сада.

текст: Секретар Удружења Марко Никчевић
Фотографије: Божица Михајловић и
Владимир Зубац, званични фотограф градске управе Новог Сада

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Херцеговци у Новом Саду прославили крсну славу и 32. пут дочекали српску Нову годину

  2. Pingback: Слободна Херцеговина » Календар херцеговачких збивања у 2024. години у Србији

Оставите коментар