Манастир Тврдош прославио крсну славу

  • Умировљени владика Атанасије служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Тврдош код Требиња поводом крсне славе манастира Велике Госпојине.

    ФОТО: ЗДРАВКО ЈЕФТИЋ/ЕПАРХИЈА ЗХИП

Умировљени владика Атанасије рекао је окупљеним вјерницима да постоје велика и дивна предања у историји православне цркве до најновијег доба о чудесним посредовањима Богородице за људе.

– Мајка Божија је била живо носеће предање. Њени празници су постепено установљени, расли и разрасли су се. Често сам служио у Гестиманској пећини. Овдје сам у манастир донио једну саксију, баш са гроба мајке Божије из Гестиманије – рекао је владика Атанасије.

Он је навео да је у најранијим иконама и фрескама на грчким острвима и у Риму Богородица сликана како шири руке према небу према Сину своме, зове се „Шира од небеса“ и моли се за цијели свијет.

– Мајка Божија је прошла пут Христов и она је преминула. Господ није дозволио да она постане трулежна јер је родила живот и преселила се у вјечни живот. Зато је она вазнесена са десне стране Господа, жива и тамо се моли за нас – навео је умировљени владика Атанасије у бесједи.

Он је додао да Успење Пресвете Богородице данас слави велики број манастира, међу којима су Грачаница и Студеница.

Након литургије, којој је осим великог броја вјерника, присуствовао и градоначелник Требиња Мирко Ћурић са делегацијом града, у порти манастира уприличено је ломљење славског колача.

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар