ГОДИШЊИЦА НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ: Поносни потомци храброг харамбаше Пере Тунгуза (ВИДЕО)

  • Први пуцањ Невесињске пушке слави се и 143. године послије. Нико не заборавља када је харамбаша Перо Тунгуз испалио метак 5. јула 1875 године у Бишини и заједно са осталим јунацима пресрео турски караван.

Талас ослободилачке борбе се проширио на читав Невесињски кадилук и прерастао у невесињски, а потом у Босанско-Херцеговачки устанак. Потомци су поносни.

„И увијек када дођем овдје гдје су колијевке и гробови мојих предака осјећам се почаствовано, осјећам се поносно, величанствено. Томе доприноси то што Република Српска брижљиво његује традицију и културу сјећања на историјске догађаје и заслужене личности“, Наташа Глигорић, праунука харамбаше Пере Тунгуза.

Невесињска пушка тада је промјенила све. Али слобода није дуго трајала. Пушка се поново огласила у јануару 1882. године против Аустругарског непријатеља. Трећу пут се исто поновило 1941. године у селу Дрежањ.

„Невесињска пушка је инспирација многима. Мислим да је инспирација нама данас и мислим да је инспирација била и људима који су од 1992. до 1995. године бранили Херцеговину и Невесиње и по први пут са ову страну Дрине створили српску државу“, истакао је Миленко Авдаловић, начелник Невесиња.

Невесињска пушка није значила само слободу, она и данас много значи. Чин на који су се тада одлучили храбри Херцеговци и данас је свјетао примјер свеколиком српском живљу.

„Величина устанка 1875. 1882. и 1941. на овом простору је управо што је дао снагу и охрабрио српски народ и на неки начин трасирао пут српском народу да само постоји један начин, а то је начин устанака и борба против окупатора“, истакао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске зажтите РС.

„Ја не одвајам Невесињску пушку од свих ослободилачких српских ратова јер се ради уствари о истом, а то је вјековна борба српског народа да остане и опстане на својим огњиштима“, истакао је Душан Милетић, предсједник Предсједништва БОРС-а.

Невсињским селом Крекови данас су одзвањале поруке о јединству и слози. 143. године од Невесињске пушке обиљежене су парастосом, а вијенце на спомен обиљежју положиле су бројне делегације.

АТВ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар