ИЗ УМЈЕТНИЧКЕ ГАЛЕРИЈЕ БиХ ПОРУЧУЈУ: Душебрижници воде бригу о украјинској икони, а наших 46 је нестало

  • Из Умјетничке галерије БиХ обавијестили су “добронамјерне и злонамјерне душебрижнике, као и остале становнике друштвених мрежа” који брину о поријеклу украјинске иконе, да су током протеклог рата, под неразјашњеним околностима, нестала 53 умјетничка дјела од којих је 46 икона због којих се ни јавност ни надлежне службе нису узбудиле, а чији је нестанак пријављен Интерполу.

Обавјештавамо стране и домаће стручњаке, добронамјерне и злонамјерне душебрижнике, као и остале становнике друштвених мрежа који се данима брину о поријеклу и судбини украјинске иконе која је напустила нашу земљу, да у Умјетничкој галерији БиХ 80 икона већ годину дана чека хитну рестаурацију, навели су из Умјетничке галерије БиХ у објави на друштвеној мрежи Фејсбук.

У објави се истиче да се Умјетничка галерија БиХ обратила за помоћ свим нивоима власти, те да су их неки одбили, док неки нису ни одговорили.

– Користимо ову прилику да подијелимо информацију стару скоро тридесет година, а то је да су из фундуса Умјетничке галерије БиХ нестала 53 умјетничка дјела, од чега 46 икона, због којих се ни јавност ни надлежне службе никада нису узбудиле. Можда сада хоће – наводи се у објави.

Нестанак 53 умјетничка дјела догодио се вјероватно у првима данима рата, а потврђен је 1993. године када је Умјетничка галерија урадила ванредну инвентуру.

Међу дјела која до данас нису пронађена спадају икона Грљење апостола Петра и Павла, из 14. и 15. вијека грчки или српски (приморски) мајстор, икона Богородица са Христом (Одигитрија) 1568. ретуширао Тудор Вуковић из Маина, иконе дјела руских мајстора из 17. вијека Богородица са Христом (Владимирска), Богородица са распећем, Распеће Христа са разбојницима.

На списку несталих су и дјела руских мајстора Богородица са Христом (Казанска) из 19. вијека, Богородица са Христом (Тихвинска) прва половина 19. вијека, Разни светитељи (Календар) почетак 18. вијека, Серијски производ руске иконописне радионице – Светог Димитрија из 18. вијека.

На попису несталих дјела Умјетничке галерије БиХ су и дјела грчких мајстора – Богородица са Христом (Царица) крај 18. вијека, Богородица са Христом (Царица), лијева страна диптиха у облику књиге крај 17. вијека, Богородица са Христом (Знамења) и светитељима друга половина 17. вијека.

Нестала си и дјела ретуш домаћег сликара (Ненко Солак Дмитров) по руској икони из 17. вијека – Свете Тројица 1684, као и дјело Петра Рафаиловића-Димитријевића – Успење Богородице 18. вијек, дјело домаћег мајстора, Арханђел Михаило, 18. вијек.

Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар