Воде Требишњице изузетног квалитета

  • Ријека Требишњица са Горичким и Билећким језерима спада у прву класу вода, осим у љетним мјесецима, када понекад пређе у другу класу, каже за Радио Требиње Здравко Мркоња, шеф лабораторије Хидроелектрана на Требишњици.

Trebisnjica
Према његовим ријечима, то је изванредан квалитет јер би се воде Требишњице, на основу физичко-хемијских показатеља, могле пити као и свака вода са славине, да није бактериолошких параметара.

„Требишњица, у свом водотоку, нема значајнијих загађивача, јер у регији, практично, нема индустрије, највећи загађивачи данас су неодговорни појединици, који у ријеку бацају разни отпад“, истиче Мркоња за наш радио поводом Свјетског дана вода, додајући да до онечишћења ријеке долази и због тога што сви канализациони одводи у граду нису прикључени на колекторску мрежу.

Он додаје да је Требиње, уз Билећу, један од ријетких градова на простору бивше Југославије који имају уређај за пречишћавање отпадних вода, чиме се постиже одлична чистоћа Требишњице и њених језера.

„Као један од показатеља, навешћу примјер да је прошлог љета Билећко језеро имало прозирност до 15 метара, што га изједначава са морским водама“, наводи Мркоња.

Шеф лабораторије ХЕТ-а истиче да се воде Требишњице и њених језера мјесечно контролишу, а по потреби и чешће.

ИЗВОР: РАДИО ТРЕБИЊЕ / В.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар