Србија у “ХЕС Горња Дрина” уплатила 9,9 милиона марака

  • Иако је премијер Српске Радован Вишковић недавно најавио да ће оснивачки улог Србије у ХЕС „Горња Дрина“ бити 39 милиона марака, Електропривреда Србије уложила је 9,9 милиона марака, објављено је у данашњем Службеном гласнику РС.

У Службеном гласнику се наводи да Електропривреда Србије приступа Хидроенергетским системима „Горња Дрина“ са капиталом од 39.635.773,56 КМ, „од чега је уплаћено 9.908.943,40 КМ, а остатак ће накнадно уплатити“.

„Престају овлашћења и бришу се из Регистра в.д. директора Бранислава Милекић, в.д. извршног директора за техничка питања Ведран Фуртула и в.д. извршног директора за економско-фи нансијска питања др Благоје Шупић, а уписује се Управни одбор Друштва: Александар Сантрач, предсједник Управног одбора, и чланови Љиљана Милицановић и др Благоје Шупић“, наводи се у рјешењу.

Заједничку изјаву о реализацији пројекта ХЕС „Горња Дрина“ потписали су 13. новембра у Бањалуци предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и премијерка Србије Ана Брнабић. Како је тада речено, пројектом је предвиђена градња три хидроцентрале у горњем сливу ријеке Дрине, Бук Бијела, Фоча и Паунци, чија је процијењена вриједност 850 милиона марака.

Премијер Вишковић тада је истакао да је рок за изградњу шест година, те да реализација може почети са почетком грађевинске сезоне.

“У овом моменту Република Српска иде са 49 одсто власништва, а Србија са 51 одсто. То смо радили из практичних разлога, да не морамо пролазити процедуре јавних набавки. Да смо ишли на јавне набавке, не бисмо градили још годинама”, рекао је Вишковић.

Подсјећамо, након што је Србија постала већински власник заједничког предузећа са Републиком Српском, портал Капитал писао је о томе да би ово могла бити „приватизација на мала врата“ Електропривреде Републике Српске.

Jелена Денда Борјан / Директ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар