Министар Ђокић спријечио искључење воде у Билећи

  • Руководство општине Билећа најавило је скоро рјешење за вишемилионска дуговања за електричну енергију коју билећки „Водовод“ већ 11 година не плаћа „Електро-Херцеговини“.

bi

„Електро-Херцеговина“, којој билећки „Водовод“ дугује око седам милиона КМ, до сада је због потрошача имала разумијевања и није посезала за мјерама искључења електричне енергије, јер би аутоматски дошло и до нестанка воде.

Начелник општине Билећа Миљан Алексић рекао је да су обављени разговори са републичким институцијама, „Хидролектранама на Требишњици“, те другим предузећима да би био уплаћен дио дуга, односно ријешен овај вишегодишњи проблем.

„Разговарали смо о овом питању и надам се да ћемо током десетак наредних дана имати конкретно рјешење и да ћемо сви бити задовољни“, рекао је Алексић и напоменуо да ће све бити учињено да потрошачи не испаштају јер они уредно плаћају своје обавезе.

Директор билећког „Водовода“ Борислав Вукоје истиче да ово предузеће на основу прихода које остварује није у могућности да плаћа електричну енергију и да је то основни проблем.

„Плаћали смо трошкове који настају на пумпним постројењима који су на нивоу од 25. 000 КМ до 30.000 КМ, а наши су приходи мало већи од трошкова за електричну енергију тако да нисмо њих плаћали“, рекао је Вукоје.

Осврћући се на репрограм дуга који им је понудила „Електро-Херцеговина“ на период од 15 година, Вукоје каже да не могу дати гаранцију да могу прихватити обавезе, те да ће затражити да период репрограма буде дужи.

„Идеално рјешење за `Водовод` је свако рјешење које подразумијева да нама скину `омчу са врата` да можемо да радимо, а за грађане да не морају да плаћају двоструко већу цијену воде да би ми могли да плаћамо електричну енергију“, рекао је Вукоје.

Он је додао да се у Билећи, као у већини општина у Републици Српској, преко цијене воде проводи социјална политика, а не економска.

Иако је из „Електро-Херцеговине“ за данас било најављено двочасовно искључење електричне енергије билећком „Водоводу“, од те мјере упозорења су одустали на захтјев министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића.

Директор „Електро-Херцеговине“ Владислав Владичић подсјетио је да је на препоруку Владе Српске ово предузеће понудило петнаестогодишњи репрограм да би обје стране могле испунити законом прописане обавезе, али да се „Водовод“ није огласио у вези са репрограмом до 1. јуна, када је био рок, због чега су били принуђени на опомену.

Извор: СРНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар