(ВИДЕО) Билећа: Да ли након поскупљења воде Водовод биљежи пад прихода?

 

  • Билећко предузеће Водовод, током протеклих једанаест година, нагомилало је дугове веће од 6,5 милиона марака за неплаћену електричну енергију.

bileca-620x330

 

ИЗВОР: РТРС

Измиривање вишемилионских дуговања за струју, чине само један дио протокола, који су потписали представници Водовода, Општине Билећа и зависних предузећа Електро Херцеговине и Хидроелектрана на Требишњици, односно Електропривреде Републике Српске. Водовод је, послије једанаест година, и повећања цијена утрошене воде, почео да плаћа рачуне за струју, за текућу потрошњу.

Рачуни Водовода деблокирани су од првог јула. Један од услова да Водовод почне да плаћа обавезе, био је повећање цијене метра кубног воде за педесет одсто. Тренутно износи 98 пфенинга и та цијена покрива највећи дио трошкова. Контраефекат је смањење степена наплате за три процента у односу на прошлу годину.

– Ликвидност је солидна за првих девет мјесеци, можда ће бити лошија до краја године због смањене потрошње воде, а цијена струје остаје иста, иако смо потрошњу смањили побољшањем квалитета мреже – каже директор Водовода Борислав Вукоје.

Око тридесет хиљада марака за струју, Водовод плаћа од првог августа. Кажу да су смањили и унутрашње трошкове за око шест хиљада марака, а увећане рачуне осјетили су и потрошачи.

Дио цјевовода датира из аустро-угарског периода, не постоји увид у четердесетак километара мреже, а губици воде су чак 65 одсто. Садашњим приходима предузеће покрива само текуће обавезе.

– Не можемо да набавимо опрему и материјал да би смањили губитке, јер смањењем губитака смањили би и трошкове електричне енергије – каже Вукоје.

Уплатом аванса од два милиона марака на рачун Општине, на име потопљеног земљишта, према Протоколу, био би плаћен дио дуга. Остатак, од око 2,5 милиона марака главнице треба да буде репрограмиран. На трајно рјешење – реконструкцију и изградњу водоводне и канализационе мреже, кроз пројекат “Водоводи и канализација Републике Српске”, Општина Билећа и предузеће Водовод, чекаће још најмање годину дана.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар