ФОЧАЦИ ЗАБРИНУТИ: Због градње малих хидроелектрана остаћемо без воде и асфалта!

  • Савјети мјесних заједница Јелеч и Миљевина одржали су данас у Јелечу збор грађана, на којем су изразили забринутост због начина градње малих хидроелектрана. На подручју Мјесне заједнице Јелеч тренутно се гради једна, а у плану су још двије мале хидроелектране.

foca

Због великих радова у кориту рјечице Говзе, мјештани су у страху да им не страда недавно асфалтирани пут, за шта су сами издвојили 70 хиљада марака. Тврде да се не поштују услови из грађевинске дозволе, а прибојавају се и да не остану без питке воде.
„ Обећавано је да ће на тим централама бити запослено више наших људи, да се неће тако девастирати овај околиш и природа. Ако они нама узму ријеке, односно покупе их у цијеви, шта ће нама остати, остаће нам легло жаба, змија и комараца“, каже предсједник МЗ Јелеч Шефик Тузлак.

Мјештани тврде да нису против градње, али само траже да о свему буду информисани. Кажу да ово није протест, већ само збор грађана, који су званично сазвали савјети мјесних заједница Јелеча и Миљевине, гдје се такође граде електране, а на којем су жељели да локалној управи пренесу своју забринутост. Осим одборника опозиције, из општинске власти њиховом позиву нико се није одазвао, а подршку су добили од јединог народног посланика из Фоче Здравка Крсмановића.

„ На првој сједници Народне скупштине и кроз посланичко питање предсједнику Владе и министрима, затражићу да ми се да детаљан одговор, како је могуће да људи нису упознати са инвестицијама које се граде, како је могуће да људи немају никакву корист од тих инвестиција које се налазе на њиховом подручју. Са таквом праксом се мора престати“, рекао је Крсмановић.

Одборник у СО Фоча Илија Голијанин нагласио је да нико не жели да заустави градњу.

„ Али дај да то радимо по закону, да то све буде транспарентно, да сви знамо гдје смо и шта смо и шта је наше. И тражимо да се неки људи одавде запосле на градњи тих објеката. Бесмислено је да дођу неки људи са удаљености од 300 километара да довлаче своје машине да граде централу, а ми имамо толико незапослених људи и грађевиснких машина које стоје неискориштене“, рекао је Голијанин.

До представника концесионара, предузећа Електрос из Бајалуке данас нисмо успјели доћи,а и начелник општине Фоча Радисав Машић био је на путу. Поручио је да позив за збор у Јелечу није добио, те да ће, када стигне званичан захтјев Мјесне заједнице, информисати мјештане о градњи електране. А мјештани су са збора затражили одржавање посебне сједнице локалног парламента, те најавили протесте уколико не добију одговоре на питања која их муче.

Извор: Фоча 24

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар