Додик: Турци ме неће спријечити да на Дан побједе одем у Москву

  • Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да га нико неће зауставити да оде у Москву и присуствује паради поводом Дана побједе над фашизмом 9. маја.

  • rs-dodik_620x0

„Добио сам позив и идем тамо“, рекао је Додик за „Вечерње новости“.

Предсједник Српске нагласио је да није случајност забрана прелета његовог авиона преко Турске којим је кренуо у Јеревану гдје је требало да присуствује церемонији обиљежавања 100 година од геноцида Турске над Јерменима.

Додик је указао да је очигледно да Турска реагује на сваки помен геноцида над Јерменима.

„Погледајте реаговање Турске на одлуку аустријског парламента да осуди геноцид над Јерменима. Одмах су повукли свог амбасадора из Беча. Дакле, они су добро знали ко се налази у авиону и ко тражи прелет. Имајући у виду да се то одржава у Јеревану ових дана они су сваки авион контролисали, јер је то једини коридор којим можете да идете ка Јерменији, због ситуације у Украјини“, појаснио је предсједник Републике Српске.

Додик је нагласио да су Турци у суштини чекали да се делегација Републике Српске окрене и врати, а када је то учинила, онда су дали дозволу за прелет.

Коментаришући деманти Министарства спољних послова Турске, које је саопштило да није забранило прелет, Додик је рекао да ово министарство нема никакву везу са летом и да су то глупости.

„Ни у једној земљи не тражи се дозвола од Министарства спољних послова него од службе за ваздушни саобраћај, а дозвола је добијена давно, још прије поласка авиона из Бањалуке. Постоје сви папири“, истакао је Додик.

Говорећи о рефлексијама који би овај инцидент могао имати на односе Турске и Републике Српске који су већ раније угрожени изјавама турских званичника Ахмета Давутоглуа и Реџепа Тајипа Ердогана, предсједник Српске је оцијенио да они себи дају доста за право да раде шта хоће.

Они то могу, наравно јер су велика земља и ево узели су да се иживљавају на једној малој земљи као што је Република Српска. Не вјерујем да ће зауставити авион француског предсједника или неког другог“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су управо Турци први признали БиХ 1992. године, када још није била дефинисана и да су били све вријеме на страни муслимана.

„И послије рата су показивали своју приврженост само једној страни, не желећи да равноправно третирају све стране у БиХ. Сјетите се само ставова Давутоглуа, Ердогана, који се утркују изјавама о Сребреници, а избјегавају да дају изјаве о геноциду над Јерменима и 100 година послије тога“, закључио је предсједник Републике Српске.

Извор: Новости.рс / А. Мацановић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар