ТУРЦИ ДАЛИ РИЈЕЧ: Улажемо 800.000 КМ за санацију зграде Културног центра у Требињу!

  • Турска агенција за сарадњу и координацију –ТИКА могла би да финансира генералну санацију некадашњег Дома културе, данас зграде Културног центра, чиме би ово здање, након скоро пола вијека од изградње, коначно дочекало одавно потребне капиталне рекоструктивне захвате, потврђено је за Радио Требиње у Одјељењу за просторно уређење Града Требиња.

kc

Љубо Миливојевић, начелник ресорног одјељења у Градској управи, подсјећа да је апликација за грантовска средства ТИКЕ, са премјерима и предрачуном радова, упућена на адресу турске агенције, те да су повратне информације – веома повољне и охрабрујуће.
„Прије николико дана добили смо увјеравања да је са документацијом све у реду и да би пројекат веома брзо требало да се одобри. И лично сам разговарао са представником агенције, који ми је рекао да нема ниједан разлога да пројекат не добије зелено свјетло“, истиче Миливојевић.
У Градској управи очекују да ће за генералну санацију објекта турска агенција одобрити око 800.000 КМ, колико је предрачунска вриједност потребних радова.
„Пројектом је планирана потпуна реконструкција зграде – од система за гријање и хлађење, мокрих чворова и керамике, фасаде са отворима, до обнове и опремања бисокопске сале. Пројектом није обухваћена само позоришна сала, која ће бити обновљена накнадно, можда и новцем градског буџета већ наредне године“, каже Миливојевић.
Разлог више да се очекује повољан одговор из Анкаре је што су се за пројекат заложили и у државним врховима двије земље, а што је за Радио Требиње потврдио и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, приликом недавне посјете Требињу, појаснивши да је на обнови Дома културе у Требињу „лично инсистирао“, те „добио обећање за овај посао лично од предсједника“ Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

TIKA (1)

Представници Турске агенције за сарадњу и координацију -ТИКА у обиласку Културног центра

Директор Културног центра Дејан Бодирога за Радио Требиње каже да на објекту још од изградње нису рађани значајнији рекоструктивни захвати, због чега је највећи дио објекта у веома лошем стању.
„Биоскопска сала је технички неупотребљива – при чему највећи проблем нису само стара и похабана сједишта ако знамо да за пројекције морамо да позамљујемо опрему. Свако може да се увјери у каквом су стању фасада и отвори. Од девет мокрих чворова раде само три. Кров прокишњава, не постоје ни оборински одводи, па обилнија киша поплави и унутрашњост зграде“, каже Бодирога.
Посљедња значајнија улагања, подсјећа он, била су у реновирање просторија на спрату објекта, чиме је Културни центар успио да оспособи канцеларије и уреди галеријски простор, а што је ову установу коштало око 30.000 КМ.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Милорад Терзић Reply

    Једини услов је да се Вучуревић потурчи!

Оставите коментар