Прије 79 година Хитлер је кренуо на Москву

  • Нијемци су 30. септембра 1941. године покренули прву офанзиву на Москву, која ће бити увод у пропаст плана нацистичког вође Адолфа Хитлера о покоравању Совјетског Савеза будући да њемачке трупе нису ушле у Москву и поред огромне војне силе која је покренута.

Хитлер је на Москву послао милион војника, 1.000 тенкова и 950 авиона.

На крају битке, Нијемци су имали око 400.000 погинулих и избачених из строја, док су Совјети платили високу цијену отпора – неки подаци говоре да је страдало, на разне начине и до 1.280.000 људи.

Нијемци су, и поред великих губитака Црвене армије, заустављени, али су средином новембра 1941. године кренули у другу офанзиву у којој су поново претрпјели неуспјех, што је почетком децембра Совјетима омогућило контранапад и одбацивање њемачких трупа 200 километара од Москве.

Тиме је покопана операција “Барбароса”, Хитлеров план о муњевитом рату против СССР-а.

Битка за Москву сматра се једном од најважнијих током Другог свјетског рата јер је у њој заустављен продор њемачке војске према главном граду Совјетског Савеза.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар