Ана Брнабић отвара „Шантићеве вечери поезије“

 • Овогодишње 102. „Шантићеве вечери поезије“ у Мостару у понедјељак, 4. октобра, отвориће предсједница Владе Србије Ана Брнабић, најавили су данас организатори манифестације.

Брнабићева ће посјетити и Саборну цркву Свете тројице у Мостару, „Просвјетину“ школу српског језика, историје и културе и гроб Алексе Шантића на православном гробљу Бјелушине, гдје ће бити служен помен пјеснику.

„Шантићеве вечери поезије“ организују мостарски Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво /СПКУД/ „Гусле“.

Потпредсједник „Просвјете“ у Мостару Сања Бјелица Шаговновић рекла је данас на конференцији за медије да „Шантићеве вечери поезије“ почињу 4. октобра и трају до 16. октобра.

– Манифестација је, као и сваке године до сада, регионалног карактера јер имамо књижевнике и умјетнике из земаља региона. То је манифестација којом чувамо сјећање на лик и дјело нашег великог пјесника Алексе Шантића, који је поставио темеље савремене културе у Мостару и опјевао свој град на најљепши могући начин – рекла је Шаговновићева.

Говорећи о првој вечери поезије, она је рекла да ће у музичко-поетском дијелу вечери наступити пјесник Перо Зубац и његов син Милош Зубац.

Шаговновићева је нагласила да су „Шантићеве вечери поезије“ пјесничка манифестација са најдужом традицијом у региону.

– „Вечери поезије“ се одржавају 102. пут по реду у Мостару и то говори о дугој традицији и великом значају. Такође, у питању је манифестација регионалног, односно међународног карактера, што потврђује да је Мостар град културе – рекла је она.

Предсједник мостарске „Просвјете“ нагласила је да „Шантићеве вечери поезије“ долазе као наставак цијелог циклуса различитих културних догађаја који су током цијеле године одржавани у Мостару.

Предсједник СПКУД-а „Гусле“ Радислав Тубић рекао је да су као организатори са „Просвјетом“ себи дали задатак да ова манифестацију изађе са локалног нивоа на ниво БиХ, па чак и међународни.

– На добром смо путу ова манифестација постане не од регионалног, већ од међународног значаја – поручио је Тубић.

И ове године на „Шантићевим вечерима поезије“ биће уприличене бројне изложбе, књижевне вечери и други садржаји.

У уторак, 5. октобра, у Музеју манастира Житомислић биће отворена изложба „Гроф Сава Владиславић“, која је посредством Амбасаде Русије у БиХ уступљена из библиотеке предсједника Русије Владимира Путина Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

У четвртак, 7. октобра, у Владичанском двору у Мостару биће представљена Сабрана дјела Алексе Шантића и одржан наступ академског трија Јованка Роћеновић – виолина, Весна Милутиновић – гитара и Озренка Бјелобрк Бабић – вокал, те музичко-поетски колаж Горана Дуке.

У суботу, 9. октобра, у Владичанском двору биће уприличено представљање књиге „Стриповијетке Алекса Шантић“ и истоимена изложба Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

У недјељу, 10. октобра, у 19.00 часова у Галерији Невесиње биће одржана манифестација „Невесиње – Шантићева друга кућа“, музичко-поетско вече у организацији невесињске „Просвјете“.

У уторак, 12. октобра, у Владичанском двору биће одржана изложба „Православни сакрални објекти у Мостару“ Миодрага Милићевића.

У петак, 15. октобра, у Владичанском двору у Мостару биће представљен лирски роман Ђорђа Сладоја „Модре Жилице“.

У суботу, 16. октобра, у Владичанском двору биће одржана додјела Књижевне награде „Алекса Шантић“, чиме ће бити и затворене 102. „Шантићеве вечери поезије“.

 

СРНА

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Shabban Reply

  Zemljo ovori se!
  SrBske srBende iz Hercegovine ne nadjose nikog
  podobnijeg nego li lezbacu i hrvaticu da otvara
  Santiceve veceri!
  Valjda je i ladika Mitar blagosloviJo i okaciJo
  kakav pravoslavni krst!
  A mozda joj natakare i kavu zlatnu krunu i
  proglase je Knjaginjom ka Knjaza Draskovica!

Оставите коментар