101. ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ: Одржана пјесничка вече и промоција „Херцеговачког вијенца“

  • На 101. Шантићевим вечерима поезије синоћ је у Владичанском двору у Мостару одржана промоција књиге “Херцеговачки вијенац“ Гедеона Стајића и пјесничко вече на којем су наступили пјесници Ђорђе Дабарачић, Доброслав Ћук, Новица Телебак – Тени и Здравка Бабић.

Ради се о постхумном допуњеном издању антологије савремене српске лирике у источној Херцеговини за коју је аутор казао да представља истинити приказ догађаја у источној Херцеговини у другој половини 20. и почетком 21. вијека дат на један посебан начин као историја људских осјећања. Гедеон Стајић радио је као професор српског језика и књижевности и филозофске групе предмета у Средњошколском центру у Невесињу, а преминуо је 2017. Многи су за њега рекли да је био најбољи познавалац писане ријечи у Херцеговини.

Модератор вечери Радомир Вучковић, који је и предсједник СПКД “Просвјета“ Гацко“ казао је да аутор књиге Гедеон Стајић није за живота дочекао да ова верзија књиге, уређено и допуњено издање, угледа свјетло дана, али да би сигурно био поносан на њу.

“Покојни професор се консултовао са пјесницима и на тај начин вршио одабир. Ово је друго допуњено издање које је издала СПКД ‘Просвјета’ Гацко. У књизи је заступљено 17 пјесника са простора Херцеговине и 375 пјесама“, казао је Вучковић.

Професор Ђорђе Дабарчић, који је дао највећи допринос на уређивању књиге, казао је да му је покојни професор Стајић 2012. године донио рукопис “Херцеговачког вијенца“ на лектуру и прелом, али да је у штампу послана несређена верзија књиге. “Када је књига изашла професор је био разочаран и хтио је да све повуче. Нажалост није дочекао да се уради допуњено издање у коме су још 83 пјесме. Неколицина нас из Херцеговине договорило се да требамо урадити друго допуњено издање, а највећи терет пао је на мене. Покојни професор био би сигурно био презадовољан“, казао је Дабарчић.

Мостарац са требињском адресом Новица Телебак- Тени на Шантићевим вечерима поезије наступио је након 30 година.

“Први пут сам на Шантићевим вечерима поезије учествовао 1978. и након тога готово свих година до 1990. Након тога наступао сам на Шантићевим вечерима у Невесињу. Увијек сам био позиван из Мостара, али сам казао да ћу доћи када будем спреман, јер Шантић ме увијек привлачио. Сретан сам због поновног сусрета с мостарском публиком и Мостаром“, казао је Телебак.

Телебак у Требињу води књижевну заједницу “Јован Дућић“ и каже да Дучића цијени, а Шантића и воли и цијеним. Стога је и приредио књигу о Алески Шантићу “О боре стари“, а на питање зашто је приредио одговарао је – морао сам.

“Поезија не може промијенити свијет, зауставити рат, али нека бар буде свијећа да не плачемо и не умиремо у мраку“ поручио је Телебак на крају вечери.

Шантићеве вечери поезије настављају се у петак у 19.00 часова у Владичанском двору када ће се одржати изложба “Стриповијетке – приповијетка Петра Кочића Јаблан у стрипу”, представљање монографије “Стриповијетке” те књиге “Петар Кочић – живот и рад”, у организацији Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. О монографији и књизи говоре Љиља Петровић Зечић и Зоран Пејашиновић.

Задња вече је у недељу 18. октобра у 19 часова у Владичанском двору када ће бити одржана изложба документарне грађе ”Мостарски књижевни круг”, аутора Златка Сердаревића.

Извор: ТОП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар