ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ У ЗНАКУ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА ”ПРОСВЈЕТЕ”

  • Свечано отварање традиционалне културне манифестације 103. ”Шантићеве вечери поезије” и свечана академија поводом 120 година СПКД ”Просвјета” биће одржана 1. септембра у 19. 00 часова у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару.

Шантићеве вечери поезије традиционално организују СПКД ”Просвјета” – Градски одбор Мостар и СПКУД ”Гусле”.

Предсједница СПКД ”Просвјета” ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић изјавила је да се ” Шантићеве вечери поезије” ове године одржавају у част 120 година ”Просвјете”.
Тако ће свечано отварање и свечана академија бити одржани 1. септембра на дан када је прије 120 година у Мостару основан пододбор ”Просвјете”, први након Сарајева.
Она је на конференцији за новинаре подсјетила да је Алекса Шантић био први предсједник мостарског одобора ”Просвјете”, наводећи да стога нема љепше прилике да се обиљежи овај велики јубилеј од ”Шантићевих вечери поезије”.

Бјелица Шаговновић каже да ће овогодишња манифестација трајати десет дана и да ће се на програму наћи концерти, пјесничке и књижевне вечери, изложбе.

„Манфестација је међуанродног карактера и учесници долазе са разних страна свијета од Новог Сада, преко Истанбула, Њемачке, па све до САД-а. Свакако се водило рачуна да и Мостарци имају своје мјесто, те ће тако своје вечери имати један од најбољих пјесника у региону, Мостарац Марко Томаш, док ће Данило Марић представити своја Сабрана дјела у десет томова што је његово животно дјело“, рекла је Бјелица-Шаговновић.

Она је нагласила да ”Просвјета” кроз ”Шантићеве вечери поезије” оставарује сарадању са важним културним установама.

„Прије свега желим да нагласим Народно позориште Републике Српске са којим имамо дугогодишњу сарадњи и чија врата су нам увијек отворена. Овога пута на свечном отварају наступиће Гудачки оркестар Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске“, рекла је Бјелица-Шаговновић додајући да је и ове године присутна сарадња и са Народном универзитетском библиотеком Републике Српске, Музејом Херцеговине, те Културним центром Војводине са којим ће ове године потписати протокол о сарадњи.
Ту су свакако и институције и друштва културе из Мостара. Шантићеве вечери поезије ове године се одржавају на више локација у граду, осим Владичанског двора програми ће се одржати у Институту ”Јунуз Емере”, ОКЦ ”Абрашевићу”, те већ тардиционално у Музеју манастира Житомислић.

„На овогодишњим ‘Шантићевим вечерима поезије’ сјећамо се, не само наше највећег пјесника у Мостару, већ и његових савременика са којима је прије 120 година основао и ‘Просвјету’ и ‘Гусле’ и поставио темеље савремене културе на овим просторима“, рекла је Бјелица Шаговновић.

Томе у прилог иде информација да ће на овогодишњој манифестацији бити представљање Сабраних дјела Светозара Ћоровића и изложба о Јовану Дучићу.
„Овај велики јубилеј свједочи о значају нашег друштва које од 1902. године, када је основано, па све до данас, остварује велику улогу у очувању и развоју културе, писмености и духовности српског народа. Сматра се да дјеловање ‘Просвјете’ у очувању културног, духовног и националног идентитета српског народа долази одмах иза улоге коју је на том пољу остваривала Српска православна црква“, рекла је Бјелица Шаговновић.

Она је нагласила да је мостарски одбор ”Просвјете” један од најактивнијих одбора са запаженим резултатима. ”Наши пројекти на које смо посебно поносни су Просвјетина школа, допсунска настава српског језика, историје и културе за српску дјецу из Мостара која немају могућност да похађају наставу на свом матерњем језику. Ту је и Просвјетина стипеднија ‘Владимир Ћоровић’ која је ове године израсла у највећи стипендијски фонд у Херцеговини по броју стипендиста. Ту су свакако и традиционалне манифестације попут ‘Шантићевих вечери поезије’, Божићног концерта, Светосавске академије и многи други догађаји“, нагласила је предсједница мостарске ”Просвјете” додајући да је ”Просвјета” заједно са Српском православном црквом носилац свих културних и просвјетних активности српског народа у Мостару.

„Шантиећеве вечери поезије су један од симбола Мостара, а наша мисија и циљ је да буду мјесто сусрета, сарадње и дружења. Зато позивамо све Мостарце да посјете Шантићеве вечери“, закључила је Бјелица Шаговновић.

Предсједник СПКУД ”Гусле” Радислав Тубић подсјетио је да је Алекса Шантић за сва времена задужио ”Гусле” и ”Просвјету”, као и Мостар.
”Чињеница да се ове године одржавају 103. Шантићеве вечери поезије говори о дугогодишњој традицији и богатој историји. Чак смо и у врјеме пандемије вируса корона успјели одржати манифестацију и традицију“, рекао је Тубић.
Тубић каже се одавно прешао регионални карактер и нада се да ће манифестација расти из године у годину.

Старјешина Саборне цркве у Мостару и члан Управног одбора СПКД ”Провјета” ГО Мостар Душко Којић рекао је да су носиоци свих културних дешавања српског народа у Мостару СПКД ”Просвјета”, СПКД ”Гусле” и Српска православна црква и да са поносом представљају овогодишњу манифестацију.
Којић је позвао све Мостарце и Херцеговце да дођу и заједно обиљеже овај велики јубилеј.

Ове године Шантићеве вечери поезије трају 10 дана и имају 9 садржаја.
103. Шантићеве вечери поезије почињу 1. септембра када ће у 18 часова на Православном гробљу Бјелушине бити одржан помен на гробу Алексе Шантића и полагање цвијећа, а потом слиједи свечано отварање 103.Шантићевих вечери поезије у 19. 00 часова у Саборној цркви Свете Тројице. Прву вече манифестације публика ће имати прилику слушати концерт Гудачког оркестра Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске.
Манифестација се наставља у петак 2. септембра, када ће са почетком у 19 часова у Владичанском двору у Мостару бити одржана поетско вече у сарадњи са Културним центром Војводине „Милош Црњански” на којем ће своје стваралаштво представити књижевници Ненад Шапоња, Перица Милутин и Зоран Ђерић.

Исту вече у 20 часова на истој локацији биће представљена Монодрама „Ослобођени Прометеј – Дневник о Чарнојевићу”, у извођењу Григорија Јакишића,глумца Српског народног позоришта.

У понедјељак 5. септембра у ОКЦ ”Арашевић” биће уприличен поетски кабаре књижевника Марка Томаша. У музичком дијелу наступиће вокални солиста Владимир Мићковић и пијаниста Габријел Прусина.

У уторак 6. сеептембра у 19 часова у дворишту Института„Јунуз Емре”одржаће се поетско-музичко вече „Посестриме Алекси” у којем учествују аутор и водитељ програма књижевница Олга Бикар, пјесникиње др Хилал Карафан (Истанбул), Елвира Кујовић (Нови Пазар), Милица Јефтимијевић Лилић (Београд), Јованка Стојчиновић-Николић (Добој), Олгица Цице (Требиње), Здравка Бабић (Билећа), професори музике Амра Дугалић (Мостар) и Радмила Пешут (Мостар), те глумац Игор Гудељ (Требиње).

Манифестација се наставља у сриједу 7. септембра у 19 часова у Владичанском двору у Мостару представљањем Изабраних дјела Светозара Ћоровића у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске. Промотори су Душко Певуља, професор на Филолошком факултету Универзитета у Бања Луци и Љиљана Петровић Зечић, директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

У четвртак 8. септембра у Владичанском двору са почетком у 19 часова представиће се Сабрана дјела академика Данила Марића. У програму учествују промотори: Сафет Сарић и Златко Сердаревић (Мостар), Ранко Павловић (Бања Лука), Драгица Браунштан (Торонто), Димитрије Јаничић (Београд), Илија Шаула (Филаделфија). У музичком дијелу наступиће Тијана Башић и Марија Распудић.

Манифестација се у петак 9. септембра сели у Манастир Житомислић. Са почетком у 19 часова у Музеју манастира Житомислић биће отворена Изложба „Јован Дучић- нераскидива веза са Шантићем и Мостаром” у сарадњи са Музејом Херцеговине Требиње.

103. Шантиевве вечери поезије завршавају се у Невесињу гдје ће у суботу 10.септембра у Културном центу „Небојша Глоговац” у Невесињу са почетком у 19 часовабити одржан културни програм под називом „Невесиње – друга Шантићева кућа” у организацији установа и друштава културе из Невесиња.

Топ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар