Слободна Херцеговина » Књижевно вече савремених срспких писаца из Херцеговине и Црне Горе
НАСЛОВИ

Књижевно вече савремених срспких писаца из Херцеговине и Црне Горе

 

  • У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње и Епархије Захумско-херцеговачке и приморске – Црквена општина Требиње, синоћ је у препуној библиотеци Епархијског дома у Требињу одржано треће по реду „Књижевно вече савремених српских писаца из Херцеговине и Црне Горе“.

01

Љубитељи поезије били су у прилици да се упознају са стиховима из „Зборника 6“ Удружења књижевника „Сјеверац“ Подгорица и Зборника „Принцип поново у Бечу“.

Овај сусрет, трећи по реду, је био одлична прилика да ствараоци из Херцеговине и Црне Горе размијене своја искуства, своје књиге и укратко представе своје стваралаштво, као и да изнесу личне ставове о српским Удружењима у Херцеговини и Црној Гори.

Вече је благословио свештеник српске православне цркве Александар Илић који је изразио задовољство што се ово вече одржава у Епархијском дому и зажелио учесницима програма успјешан рад.

У програму су наступили пјесници: Новица Ђурић, предсједник удружења књижевника Црне Горе, Слободан Чуровић, члан удружења књижевника Црне Горе, Перивоје Поповић, члан удружења књижевника Црне Горе, Милан Рајовић, члан удружења књижевника Црне Горе и предсједник Управног одбора Удружења књижевника „Сјеверац“ Подгорица, Миладин Трифовић, члан удружења књижевника „Сјеверац“ Подгорица, Радослав Милошевић, потпредсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње, Рајко Танасијевић, секретар Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње, Велибор Шиповац, члан Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње, Наташа Станић, пјесник и Данијела Ђуровић, новинар из Црне Горе.

02

Када би се и званично правила културна мапа Херцеговине и Црне Горе, па и на нивоу цјелокупне српске културе, вјерујем да би захваљујући овим сусретима, савремених српских писаца из Херцеговине и Црне Горе, Требиње и Подгорица били почасно обиљежени као главни градови српске поезије и прозе. Поштовани српски писци из Црне Горе, у име Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Требиње, Црквене општине Требиње и у своје лично име, најсрдачније вас поздрављам и захваљујем за ваш патриотизам и наклоност према Требињу, Херцеговини као завичају Светог Саве коју кроз ове сусрете у Требињу несебично његујете има ево већ три године. Добро нам дошли, и нека је ова братска сарадња на многаја љета! Ово почасно мјесто тако стрпљиво и предано својим стваралаштвом и доласком на „Књижевно вече савремених српских писаца из Херцеговине и Црне Горе“ у Требиње, најпоузданије и најчасније утемељили сте ви, драги српски писци из братске нам Црне Горе“, казао је секретар требињске „Просвјете“ Рајко Танасијевић.

О Зборнику 6 Удружења књижевника „Сјеверац“ Подгорица говорили су пјесници: Миладин Трифовић и Перивоје Поповић, док је ријеч уредника, који је написао Милан Рајовић, прочитала новинар Данијела Ђуровић.

03

Члан Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње и Удружења књижевника „Сјеверац“ Подгорица Велибор Шиповац представио се требињској публици са своје двије пјесме.

Зборник „Принцип поново у Бечу“ представио је приређивач зборника магистар српског језика и књижевности Слободан Чуровић. Он је казао да је Зборник финансиран од стране Министарства Владе Републике Српске, те који су пјесници приложили своје пјесме о Принципу у Зборнику, и навео да је било и оних пјесника који су контактирани, а који нису хтијели да напишу или приложе већ написану пјесму у овај Зборник.

Своје пјесме из Зборника „Принцип поново у Бечу“ говорили су пјесници: Наташа Станић, Перивоје Поповић, Радослав Милошевић и Милан Рајовић, док је приказ о зборнику и пјесму „Умирање“ говорила новинар Данијела Ђуровић.

Своје стихове и о Удружењима књижевника Црне Горе и „Сјеверац“ Подгорица, говорио је предсједник Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић.

Водитељ програма био је мр Рајко Танасијевић.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина