Херцеговачки устаници трасирали путеве слободе

  • Отварањем изложбе портрета на камену „Хероји Херцеговине“ и културно-умјетничким програмом синоћ је у Невесињу почело обиљежавање 140. годишњице Херцеговачког устанка познатог као Невесињска пушка.

Манифестацији присуствују предједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, министар рада и борачко-иналидске заштите у Влади РС Миленко Савановић, предсједник Предсједништва Борачке организације РС Душко Милетић и други гости. Обиљежавање се наставља данас парастосом и полагањем цвијећа код Споменика невесињским устаницима у Крековима.

Министар Савановић је нагласио да је Невесињска пушка историјски устанак који је показао колико је српски народ вјеран слободи.

– – Поучени искуствима из прошлости морамо са много више мудрости, знања и умјиећа бранити темељне и животне вриједности, а то су слобода и Република Српска – поручио је Савановић. Он је најавио да ће надлежно министарство, с обзиром на размјере устанака у Херцеговини, покренути иницијативу Министарству за рад и социјалну политику Србије да датум „Невесињске пушке“ заједнички обиљежавају.

Министар је у Градској галерији у Невесињу отворио изложбу портрета „Хероји Херцеговине“, ауторке Биљане Ристић, која је на чудесан начин, на каменим плочама, осликала највиђеније јунаке Херцеговачког устанка.

Подсјетио је да у овом пројекту већ три године учествује Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС заједно са општином Невесиње, Министарством спољних послова Србије, војвођанским секретаријатом за привреду, Борачком организацијом општине Невесиње и Удружењем Херцеговаца у Србији.

Ауторка је истакла да са овом изложбом наставља сан устаника који су прије 140 година упалили идеју за слободом од прије 140 година.

– – Моја је намјера била да те јунаке који су неко вријеме гурнути на маригине историје извучем из заборава и ставим на виши пиједестал – истакла је Ристић.На изложби су говорили и Наташа Глигорић, праунука хајдучког харамбаше Пера Тунгуза, професор Момчило Голијанин, историчар Бошко Буха и предсједник Одбора РВИ РС Војин Гушић.

Начелник општине Момчило Шиљеговић рекао је да се овај крај поноси са три Невесињске пушке истичући одважност Невесињаца да се увијек супроставе неправди и угњетавању.

– У историји невесињског краја трајно су урезани прва Невесињска пушка, Улошки устанак из 1882.године и први оружани отпор против фашизма 1941. године – подсјетио је Шиљеговић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Душко Милетић нагласио је да је српски народ најдуже и најупорније ратовао за слободу и право на живот, част и крсно име.

– – Наша слобода се мјери вијековима страдања и жртвовања, а борба за традицију и покољења највише је била изражена под овим херцеговачким планинама – рекао је Милетић.

Културно-умјетнички програм на Градском тргу био је конципиран у духу изворности и традиције са добро укомпонованим историјским цртицама и музичким садржајима. Наступили су КУД „Невесиње“, оркестар састављен од невесињским музичких умјетника, хор ОШ „Ристо Пророковић“, вокални солисти Миливоје Граховац, Јелена Грубачић, Марија Пејичић и Горан Дука и народни гуслар Мирослав Шиљеговић.

Обиљежавање „Невесињске пушке“ наставља се данас у Крековима. Код Спомен обиљежја, на мјесту гдје је пукла прва устаничка пушка бићеслужен парастос, а након тога ће републичке и општинске делегације положити цвијеће.

Током саборовања биће приређена такмичења у соколским дисциплинама: бацање камена с рамена, потезање конопа и потезање клипа.

Потомци невесињских устаника више од једног вијека окупљају се да би се присјетили храбрости јунака који су се одважили да се супроставе тада највећој свјетској сили – турској царевини. Прије тачно десет година у обиљежавање овог значајног датума из српске историје укључио се и Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС чиме је ова светковина у Невесињу добила републички значај.

Извор: Радио Невесиње /Драган Граховац

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар