У ЗРЕЊАНИНУ ОДРЖАНО ВЕЧЕ ГУСАЛА СРПСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Ко се стиди свог поријекла, вазда рђа довијека…

  • Гуслари из свих крајева Црне Горе одушевили су публику на Вечери гуслара српске Црне Горе, одржаној у суботу 30. новембра 2018. године у великој сали Културног центра у Зрењанину. Уметнички програм одржан је под геслом „Ко се стиди свог поријекла вазда рђа довијека“.

Гуслари активни у Савезу гуслара Црне Горе „Душаново Царство“ из свих крајева Црне Горе: Здравко Кнежевић, Раде Јовановић, Миленко Калезић, Горан Перовић, Марко Остојић, Максим Војводић и Милан Марковић заједно су са Љубишом Атељевићем, из Културно-уметничког друштва гуслара „Петар Перуновић Перун“ оживели сећања на јунаштво Црногораца – устаника, хајдука војвода, владара и мислилаца -у вековној борби за слободу.

Придружили су им се гајдаш Вања Илијев, чланови фолклора КУД Други октобар из Житишта и млада вокална солисткиња Вања Јурошевић, чланица певачке група „Филигран“ – песама са Косова и из Црне Горе.

Стихове песника из Врбаса Благоја Баковића, посвећене недавној забрани уласка академику Матији Бећковићу да посети Црну Гору, прочитао је новинар Милош Веселинов.

Овом приликом саопштено је да се Баковић налази у Подгорици, на прослави 1. децембра, Дана ослобођења и уједињења Србије и Црне Горе, 1918.

– Традицију не напуштамо. Пре две године одржали смо гусларско вече посвећено нашим сународницима из Републике Српске „Романијо, горо од јунака“, лане смо се дружили са Херцеговцима, а ево сада – са нашим пријатељима из свих крајева Црне Горе који Црну Гору сматрају за српску земљу. Пресрећан сам – изјавио је одмах после приредбе др Радивоје Јеловац, председник КУГД „Петар Перуновић Перун“.

Организатор вечери било је Друштво „Петар Перуновић Перун“. Одржавање приредбе помогли су „Мера“ Клек, инжењера Ђорђа Влатковића, „Керамика Јовановић“, Ватрогасни савез града Зрењанина, приватне фирме „Момо“ и „Лајон“ град Зрењанин и Културни центар. Приредби је, у име Града Зрењанина, присуствовао помоћник градоначелника Душко Радишић.

М.С-н./ Фото: Стефан Бабушков
ИЗВОР: Лист Зрењанин/Зрењанински

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар