Књижевно вече савремених срспких писаца из Херцеговине и Црне Горе

 

  • У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње и Епархије Захумско-херцеговачке и приморске – Црквена општина Требиње, синоћ је у препуној библиотеци Епархијског дома у Требињу одржано треће по реду „Књижевно вече савремених српских писаца из Херцеговине и Црне Горе“.

01

Љубитељи поезије били су у прилици да се упознају са стиховима из „Зборника 6“ Удружења књижевника „Сјеверац“ Подгорица и Зборника „Принцип поново у Бечу“.

Овај сусрет, трећи по реду, је био одлична прилика да ствараоци из Херцеговине и Црне Горе размијене своја искуства, своје књиге и укратко представе своје стваралаштво, као и да изнесу личне ставове о српским Удружењима у Херцеговини и Црној Гори.

Вече је благословио свештеник српске православне цркве Александар Илић који је изразио задовољство што се ово вече одржава у Епархијском дому и зажелио учесницима програма успјешан рад.

У програму су наступили пјесници: Новица Ђурић, предсједник удружења књижевника Црне Горе, Слободан Чуровић, члан удружења књижевника Црне Горе, Перивоје Поповић, члан удружења књижевника Црне Горе, Милан Рајовић, члан удружења књижевника Црне Горе и предсједник Управног одбора Удружења књижевника „Сјеверац“ Подгорица, Миладин Трифовић, члан удружења књижевника „Сјеверац“ Подгорица, Радослав Милошевић, потпредсједник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње, Рајко Танасијевић, секретар Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње, Велибор Шиповац, члан Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње, Наташа Станић, пјесник и Данијела Ђуровић, новинар из Црне Горе.

02

Када би се и званично правила културна мапа Херцеговине и Црне Горе, па и на нивоу цјелокупне српске културе, вјерујем да би захваљујући овим сусретима, савремених српских писаца из Херцеговине и Црне Горе, Требиње и Подгорица били почасно обиљежени као главни градови српске поезије и прозе. Поштовани српски писци из Црне Горе, у име Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ – Градски одбор Требиње, Црквене општине Требиње и у своје лично име, најсрдачније вас поздрављам и захваљујем за ваш патриотизам и наклоност према Требињу, Херцеговини као завичају Светог Саве коју кроз ове сусрете у Требињу несебично његујете има ево већ три године. Добро нам дошли, и нека је ова братска сарадња на многаја љета! Ово почасно мјесто тако стрпљиво и предано својим стваралаштвом и доласком на „Књижевно вече савремених српских писаца из Херцеговине и Црне Горе“ у Требиње, најпоузданије и најчасније утемељили сте ви, драги српски писци из братске нам Црне Горе“, казао је секретар требињске „Просвјете“ Рајко Танасијевић.

О Зборнику 6 Удружења књижевника „Сјеверац“ Подгорица говорили су пјесници: Миладин Трифовић и Перивоје Поповић, док је ријеч уредника, који је написао Милан Рајовић, прочитала новинар Данијела Ђуровић.

03

Члан Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње и Удружења књижевника „Сјеверац“ Подгорица Велибор Шиповац представио се требињској публици са своје двије пјесме.

Зборник „Принцип поново у Бечу“ представио је приређивач зборника магистар српског језика и књижевности Слободан Чуровић. Он је казао да је Зборник финансиран од стране Министарства Владе Републике Српске, те који су пјесници приложили своје пјесме о Принципу у Зборнику, и навео да је било и оних пјесника који су контактирани, а који нису хтијели да напишу или приложе већ написану пјесму у овај Зборник.

Своје пјесме из Зборника „Принцип поново у Бечу“ говорили су пјесници: Наташа Станић, Перивоје Поповић, Радослав Милошевић и Милан Рајовић, док је приказ о зборнику и пјесму „Умирање“ говорила новинар Данијела Ђуровић.

Своје стихове и о Удружењима књижевника Црне Горе и „Сјеверац“ Подгорица, говорио је предсједник Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић.

Водитељ програма био је мр Рајко Танасијевић.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар