Херцеговци из Новог Сада 18. пут организовали акцију добровољног давања крви (ФОТО)

  • У суботу 13.04.2024. године, на добро познатој адреси Радничка 49 у Новом Саду, одржана је 18. акција добровољног давања крви коју су организовали Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији, Црвени крст Новог Сада и Завод за трансфузију крви Војводине.

На акцију се одазвало 50 потенцијалних давалаца од којих је, послије обављених љекарских прегледа, крв дало 47, а оно што се посебно истиче јесте да је чак 18 младих људи први пут дало крв, што представља добар знак да ће ове акције бити успјешне и у наредном периоду.

Успјешна сарадња са Удружењем ДДК „Гацко‟ и Активом ДДК „ХЕТ-а‟ настављена је и кроз ову акцију.

Осим даваоца крви из Херцеговине акцију су својим присуством подржали и предсједници актива из Херцеговине Мирослав Хрго Вуковић из Гацка и Јелена Петровић из Требиња.

Први пут у просторијама Удружења, крв је даровао и др Драган Стајић, члан Градског вијећа за здравство који је овом приликом истакао значај оваквих акција из угла доктора који се свакодневно сусреће са онима којима је крв неопходна за лијечење.

извор слике Град Нови Сад званична страница

Својим присуством акцију су подржали предсједник Управног одбора Црвеног крста Новог Сада др Братољуб Бркљача, Видак Тодоровић члан Извршног одбора Удружења као и предсједник Удружења Божидар Миловић који није крио одушевљење организацијом и одзивом давалаца.

Млади из Удружења који годинама организују ову акцију и овога пута били су прије свега добри домаћини а потом и хуманисти. Водило се рачуна о сваком детаљу па су тако вриједне дјевојке припремиле велике количине хране како мрсне тако и посне. По традицији ту су између осталог били и уштипци са сиром из мјешине. Због свега наведеног млади из удружења ову акцију називају „фестивал хуманости‟.

Бројне телевизијске и новинске екипе извјештавале су са лица мјеста.

Бојан Миленић
фото: Удружење Срба Херцеговаца

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Херцеговци из Новог Сада 18. пут организовали акцију добровољног давања крви

Оставите коментар