Слободна Херцеговина » СРБИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ: Предсједниче Вучићу, немојте остати нијеми на монтенегринско нечовјештво

СРБИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ: Предсједниче Вучићу, немојте остати нијеми на монтенегринско нечовјештво

  • Савез Срба из Црне Горе, као и Херцеговачка удружења у Србији, упутили су заједничко писмо предсједнику Србије Александру Вучићу које објављујемо у цјелости.

Отворено писмо предсjеднику Републике Србије господину Александру Вучићу

Поштовани предсједниче,

Обраћамо Вам се у име „Савеза Срба из Црне Горе“ са сједиштем у Београду, нестраначке и независне организације, као и у име Херцеговчких удружења у Србији, која у вашој и нашој Србији представљају Србе из Црне Горе и Херцеговине који живе у Србији. Дакле, обраћамо се у име два милиона грађана Србије, од којих је 265.000 рођено у Црној Гори а 125.000 у Херцеговини.

Обраћамо Вам се као забринути грађани и забринути рођаци, за више од 30% Срба који живе у Црној Гори као и за 74% грађана Црне Горе који припадају Српској Православној Цркви.

Обраћамо Вам се у име сваког угроженог Србина, ма гдје се налазио, који треба дa зна да као његов предсједник бринете о њему и да ћете га заштитити са позиције институције коју заступате.

Господине предсједниче,

Чујте данас вапај милиона невољних Срба који су понижени и увријеђени. Антисрпски режим у Црној Гори је укинуо српски језик и ћирилично писмо. Срби, 30% од укупног броја становника, проглашени су националном мањином, што је преседан у свијету, кад се зна да је све преко 3% конститутивни народ.

Од 30% Срба у Црној Гори у државним органима ради свега 2%.

Врши се груба и отворена асимилација српског народа у Црној Гори.

Донет је закон о подржављењу храмова Српске Православне Цркве, са чиме су на најгрубљи начин нарушена основна грађанска и људска права, у овом случају вјерска осјећања који припадају СПЦ.

Господине предсједниче,

Ради се о класичној дискриминацији српског народа, што на жалост међу Србима није нова појава. Исту судбину смо доживјели и доживљавамо у Хрватској и на Косову и Метохији

Знамо ми добро пред каквим је искушењима Србија данас.  Разумијемо и Ваш терет одлуке, ризике и ограничене могућности, али, кад је српском народу и српском руководству било лако да живи и одлучује кроз сву нашу историју?!

Господине предсједниче,

Енглези можда јесу већи, али нијесу ни часнији нити храбрији, кад су били у стању да одлучно заштите неколико својих становника на далеким Фокландима, а да ми нисмо стању да заштитимо толики наш народ у непосредном комшилуку. Морате покушати одлучно да заштитите данас Србе у Црној Гори и ако не успијете, генерације ће памтити Вашу пожртвованост и одлучност.

Молимо Вас господине предсједниче, немојте поновити грешке Ваших претходника, политиком попуштања и ”добросусједских” односа, као што сте грађанима избјеглим из српских Крајина, на годишњици геноцидне операције “Олуја” поручивали да ћете их сачувати у Србији и да никоме нећете дати да их отјера одавде.

Да ли сте свјесни, ако останете нијеми на дешавања над српским народом у Црној Гори и ако одлучно не реагујете на бруку, нечовјештво, хапшења и крајње опасне намјере које спроводи монтенегрински режим над српским народом у Црној Гори, да ћете, не дај Боже, кроз неколико година или деценију, гледати исту сцену у Србији на скупу избјегличког народа из Црне Горе, коме ће оваквом политиком не реаговања, ако се иста настави, ако не Ви, онда неки Ваш наследник, на исти начин говорити:

“Не брините, нећу никоме дати да вас отера, ово је ваш дом”.

Ово Вам пишемо крајње забринути за судбину наше браће у Србији и Црној Гори једнако забринути и због браће у Републици Српској и у некадашњим Српским крајинама, на Косову и Метохији, као и због сваког угроженог Србина гдје год да се налази. Зато, јер сматрамо да морате да одлучно реагујете, обзиром да то тражимо ми, који смо грађани Србије и чији сте Ви предсједник.

Господине предсједниче,

Вас Уставна обавеза веже да у име државе Србије нађете модус заштите својих сународника који доживљавају тортуру антисрпског режима у Ц.Гори. Молимо Вас да покренете питање дискриминације српског народа у Црној Гори пред Уједињеним нацијама и затражите заштиту основних људких и грађанских права српског народа.

Српски посланици у Црној Гори су похапшени, изнети из скупштинске сале и стављени у затвор да би парламент у таквим условима у току ноћи донео спорни антицивилзацијски закон против српског народа и Српске Православне Цркве.  Да ли то захтијева ћутњу, сажаљење или одлучан протест и реакциују?

У потпуности разумијемо положај Србије на међународној сцени, и у окружењу, али такође морамо разумјети тегобе и положај Срба у Црној Гори које неко мора изнијети на међународну политичку позорницу и приказати такозвану демократију црногорског режима према једном народу, па макар се и српски звао. Тај чин можете само Ви да изнесете господине предсједниче, јер имате обавезу према своме народу и зато што нико други нема такву врсту институционалне обавезе, нити има снажнију од ваше данашње позиције,

Рачунамо на Ваше разумијевање стања и муке у коју је запао српски народ у Црној Гори, на вашу личну савест, као и на Вашу Уставну обавезу о заштити сваког нашег грађанина, ма гдје се налазио. Овдје се не ради само о Вашим суграђанима који су у невољи и бризи у Црној Гори чија је матица Србија, већ и о грађанима пореклом из Црне Горе који живе у самој Србији, који су сви припадници Српске Православне Цркве, и којима сте Ви предсједник.

Нека Господ подари снаге и разборитости српским епископима, свештенству и вјерницима  у Црној Гори  а свеколиком српском роду да се ово све превазиђе.

“Зло и добро умирати неће”

На нама је да изаберемо.

 

С поштовањем,

У име Савеза Срба из Црне Горе
Предсједник
Жељко Чуровић

У име Херцеговачких удружења у Србији
                        Божидар Миловић

 

У Београду, 27. децембра 2019.године

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. Olja Reply

    Vule vise voli svoju fotelju vec Srbe

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина