МИШЕЉИЋ: У ХИДРОЕЛЕКТРАНУ „ДАБАР“ УЛОЖЕНО ОКО 140 МИЛИОНА КМ

  • ‘Предузеће „Хидроелектране на Требишњици“ /ХЕТ/ до сада је уложило око 140 милиона КМ у припремне радове, експропријацију земљишта и изградњу доводног тунела за потребе хидролектране „Дабар“, изјавио је Срни директор ХЕТ-а Гордан Мишељић.

Он је рекао да се тренутно завршава доводни тунел који је финансирало ово предузеће, а очекује се да кинески извођач у догледно вријеме почне изградњу преосталих објеката ове хидроелектране.

Мишељић је подсјетио је укупна вриједност хидроелектране „Дабар“ око 661 милион КМ, а након активирања уговора са кинеским извођачима, рок за изградњу је око четири године.

– Приступиће се градњи бране, два насипа, водостана, цјевовода под притиском, машинске зграде, одводног канала, а рок за изградњу је око четири године – рекао је Мишељић.

Директор Хидроелектране „Дабар“ Славиша Стајић рекао је Срни да се из властитих средстава финансира изградња дијела објеката, као што је изградња приступних тунела, доводног тунела и улазне грађевине, за шта је потписан уговор са грађевинском фирмом „Интеграл инжењеринг“.

– Преостало је да се прокопа 520 метара тунела од укупно 13 километара. Тај тунел је подграђен основном, челичном и бетонском облогом цијелом дужином, други тип је армирано-бетонска подграда дебљине 30 центиметара и том облогом је тренутно обложено седам километара тунела – прецизирао је Стајић.

Он је навео да се у овом тренутку спроводи експропријација земљишта за канал кроз Дабарско поље, а упоредо с тим врши се експропријација објеката у зони акумулације, односно у Невесињском пољу.

– Ове године у те сврхе исплатили смо више од два милиона марака – рекао је Стајић.

Он је подсјетио да је 2020. године потписан уговор са кинеским извођачем који се обавезао да ће обезбиједити финансирање 85 одсто вриједности објеката који треба да се изграде, док ће се из властитих средстава финансирати изградња 15 одсто вриједности тих објеката, што износи око 65 милиона КМ.

Стајић је додао да су ова средства обезбијеђена и налазе се на рачуну Хидроелектране „Дабар“.

– Са кинеском банком је у децембру прошле године потписан уговор о финансирању 85 одсто вриједности преосталих објеката хидроелектране Дабар, међутим да би кредит био оперативан банка је у јануару ове године поставила 69 услова. Дио услова дужан је да испуни кинески извођач радова чија документација се налази на разматрању код банке и још нисмо добили потврду да су ти услови испуњени – рекао је Стајић.

Хидроелектрана „Дабар“ ће, када буде изграђена, годишње производити 275 гигават-часова електричне енергије. Ријеч је о највећем пројекту који се гради у посљедње 32 године.

СРНА / РАДИО НЕВЕСИЊЕ

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар