Знаменити Срби у руској историји: Богољубива надоградња православља

  • Јуче је у пуној сали Парохијског дома храма Светог Саве у Београду одржана промоција књиге „Знаменити Срби у руској историји” познатог православног публицисте Ранка Гојковића.

rg

текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

У својству домаћина овог скупа госте је поздравио свештеник Драгомир Убипариповић.
О књизи је најпре говорио етнолог Драгомир Антонић.

– Историја је показала кад год се крене на исток, Срби су први на удару. А Србија је свој поглед увек усмеравала на братску Русију. Кад год су били у прилици Руси су нам помагали. Ова књига доказује да смо и ми помагали Русима и да је велики број наших људи у Русији био добро позициониран.

Антонић се осврнуо и на значај књиге.
– Величина ове књиге је у томе што је сачувала од заборава знамените личности. Сава Владиславић је најбољи пример Србина који је уживао руско поверење. Преговарао је са Кином и тако су дефинисане границе две најмногољудније државе на планети. Колико је Владиславић био значајан за Русију доказује и податак да је на пијаци у Цариграду купио малог црнца Етиопљанина. Његов праунук је отац модерне руске књижевности Александар Пушкин.

Своје излагање Антонић је завршио освртом на аутора.
– Ранко Гојковић се потрудио да архивским радом, познавањем језика и оданости вери приближи читаоцу српски утицај на руску историју. Размислите док читате ову књигу како је један мали народ подарио толико знаменитих људи таквој империји.

Кроз пуно дигресија из личних примера професор Предраг Миодраг се посебно осврнуо на рад српских светих отаца: Светог Саве који је ударио темеље братских односа са Русима, па све до новијих времена и владике Николаја Велимировића и Јустина Ћелијског. Говорећи о сличним судбинама руског и српског народа Миодраг је направио паралелу између Косова и Кијева, као стубовa српског односно руског православља.

На крају се присутнима обратио аутор Ранко Гојковић:
– Док су, по речима владике Николаја, српски синови одлазили на Запад са торбама препуним врлина, а враћали се са торбама препуним заблуда, са Истоком је било обрнуто – узајамна богољубива надоградња прожимала је многе српске великане у Русији, као и многе руске великане у Србији. Промислитељске, мистичне везе између Срба и Руса грађене су вековима и ни један непријатељ нити окупатор, није успео да те везе покида.

Србија и Русија, две словенске земље православне вере, кроз историју су увек биле нераскидиво повезане – како у време рата, тако и у време мира. Ово дело је посвећено ликовима и делима знаменитих Срба који су током векова доприносили богатој руској историји, како економски, тако и војно, културно, едукационо…

Ранко Гојковић, рођени Гачанин, поред ширења љубави према братској Русији, успео је да окупи и велики број земљака у Србији, а међу њима су били председници свих пет завичајних херцеговачких удружења у Београду.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар