ИСТОРИЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАСЕНОВЦУ: Срби страдалници свеци православља (ФОТО)

  • Васељенски патријарх Вартоломеј у Јасеновцу, месту највећег српског страдања: Следити пут очева, јунака, светаца. Страдалници нису повод за освету, већ за мир

    01

Древни српски православци и јасеновачки новомученици хероји су и свеци целог православља. Рекао је ово данас служећи свету литургију у Јасеновцу васељенски патријарх Вартоломеј. У присуству многобројних верника који су дошли да се поклоне сенима јасеновачких мученика, али и поздраве црквене великодостојнике, патријарха Иринеја и епископе, као и представника српске заједнице у Хрватској, Вартоломеј их је позвао да буду “под крошњом српских мученика, дрвета благословљених Срба”.
– Идите путем својих отаца, јунака и светаца – поручио је Вартоломеј српском народу.

05
Литургија је одржана у сећање на 700.000 српских жртава страдалих у време НДХ у Јасеновцу, а поглавар Цариградске патријаршије позвао је вернике да никада не забораве своје мученике.
– Они нису повод за освету, већ за мир. У Јасеновцу је страдало на стотине хиљада православне браће и ми данас одајемо посебну почаст на месту где сам дошао да се напојим њиховог мученичког мириса – казао је у својој беседи Вартоломеј.

50
Позвавши православне Србе да никад не забораве претке страдале у злогласном усташком логору, Вартоломеј је рекао да ће само тако задобити венац славе што га носи небројено мноштво жртава тоталитаризма из Другог светског рата.
Никада се, као данас, од завршетка ратова деведесетих, није окупило толико Срба да одају почаст новомученицима из Јасеновца, највећег стратишта Срба у Другом светском рату.

06

То је највећи град мртвих Срба, по речима богослова који верују да ће они у новом животу живети у рају. До почетка литургије у манастиру Јасеновац, који су обезбеђивале јаке полицијске снаге, сакупило се око 15 аутобуса и неколико десетина аутомобила с ходочасницима из Србије и Републике Српске.
– Ех, да нисмо скривали Јасеновац сами од себе, данас би овде било на стотине хиљада људи – са уздахом је коментарисао Жељко Влаисављевић, из Градине, такође дела логорског комплекса Јасеновац, који се налазио у Босни. Његов деда убијен је у мају 1942. у Јасеновцу, а стриц је настрадао у дечјем логору у Јастребарском. Наш саговорник је 1995. морао да побегне из оближњег села Луштице у Хрватској и почне живот изнова у Грабовцу, у Републици Српској.

25
Слично нам је говорила и уплакана Дара Кртолица. Све мушке главе њене породице, њих неколико десетина, зверски су поубијане 1942. у Јасеновцу.
– Овде ми је убијен и отац, али моја мајка никад није дошла да му запали свећу, јер смо брат и ја радили у ЈНА. Паљење свеће у Јасеновцу би нас, у то време, скупо коштало. Кад год би Срби проговорили о злочинима који су чињени на њима, то је проглашавано за национализам. Зато нам се све поновило деведесетих. Ја сам 1992. морала из Сарајева да побегнем у Нови Сад – испричала нам је Дара Кртолица.

00
Безброј сличних прича могло се чути у километарској колони ходочасника која се за васељенским патријархом Вартоломејом и српским патријархом Иринејом упутила у сам спомен-комплекс Јасеновца, на стратиште. Изгледало је то као повратак из егзодуса, али не на неку територију, већ повратак једног народа самоме себи и свом памћењу. О томе је говорио и патријарх српски Иринеј, освештавајући обновљени део владичанског двора у Пакрацу, који су хрватске паравојне снаге уништиле 1992. године. Српски патријарх је поручио да се Срби никада неће светити, јер је освета у рукама Божијим. И да ће праштати, јер је то хришћански. Али је обећао да Срби више никада неће заборавити на зла и злочине које су претрпели.

img_5050
После литургије у Јасеновцу Вартоломеј и Иринеј били су на освећењу обновљеног владичанског двора у Пакрацу. Двор је саграђен 1732. године, а до 1991, када је разрушен, ту се налазила капелица посвећена Благовестима, стара епископска књижница и ризница Епархије славонске.

 

 

img_5111
КОЛИНДА: НИЈЕ БИЛО 700.000 ЖРТАВА

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић примила је патријарха Вартоломеја, истакавши значај дијалога као начина решавања проблема и сукоба, те избегавању ратова:
– Посебно је то важно данас када смо суочени са растућим екстремизмом, радикализмом и искривљавањем вере. Треба учити од историје, али гледати у будућност и зато нису добре манипулације бројкама жртава које су се и данас могле да чују у Јасеновцу.
Грабар Китаровићева је нагласила да је важно и кардинала Алојзија Степинца прогласити светим, као жртву комунистичког режима, што није уперено против ниједног народа. “Посебно не према српском народу”, рекла је хрватска председница након сусрета са Вартоломејом.

Аутор: Ј. Керблер, Б. Субашић
Извор: НОВОСТИ
Фото: Српско коло

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар