Слободна Херцеговина » Одлука о рехабилитацији Драже Михаиловића 14. маја?

Одлука о рехабилитацији Драже Михаиловића 14. маја?

  • Виши суд у Београду могао би 14. маја да објави одлуку о приједлогу за рехабилитацију команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба – Драже Михаиловића, пошто је у том суду данас окончан доказни поступак.

draza
Захтјевом за рехабилитацију се тражи поништавање пресуде од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стријељањем, као и да му се врате грађанска права.
Суд је за 12. мај заказао завршне ријечи предлагача рехабилитације, а два дана касније и могућност да објави одлуку о приједлогу за рехабилитацију Михаиловића.
На рочишту су прочитани докази предлагача, као и докази на које су се позивали историчари током својих свједочења у овом процесу.
Захтјевом за рехабилитацију се тражи од суда да поништи пресуду од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стријељањем, као и враћање грађанских права.
Рехабилитацију је затражио његов унук Војислав Михаиловић, а придружили су му се Српска либерална странка, коју води Коста Чавошки, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, професор међународног права Смиља Аврамов и други.
Предлагачи захтјева тврде да Михаиловићу није било омогућено право на одбрану и да није видио свог адвоката до почетка суђења.
Он није имао ни право на непристрасан суд, а оптужница му је уручена седам дана пред суђење.
Након два дана од изрицања спорне пресуде комунистичког режима, Михаиловић је стријељан у Београду.
Посебна Комисија утврђује тачну локацију на којој је стријељан, а претпоставља се да су његови посмртни остаци пребачени на другу локацију.
У недостатку других доказа о Михаиловићевој смрти, рјешењем Првог основног суда у Београду 2013. године као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године.

Агенције

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина