Одлука о рехабилитацији Драже Михаиловића 14. маја?

  • Виши суд у Београду могао би 14. маја да објави одлуку о приједлогу за рехабилитацију команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба – Драже Михаиловића, пошто је у том суду данас окончан доказни поступак.

draza
Захтјевом за рехабилитацију се тражи поништавање пресуде од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стријељањем, као и да му се врате грађанска права.
Суд је за 12. мај заказао завршне ријечи предлагача рехабилитације, а два дана касније и могућност да објави одлуку о приједлогу за рехабилитацију Михаиловића.
На рочишту су прочитани докази предлагача, као и докази на које су се позивали историчари током својих свједочења у овом процесу.
Захтјевом за рехабилитацију се тражи од суда да поништи пресуду од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стријељањем, као и враћање грађанских права.
Рехабилитацију је затражио његов унук Војислав Михаиловић, а придружили су му се Српска либерална странка, коју води Коста Чавошки, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, професор међународног права Смиља Аврамов и други.
Предлагачи захтјева тврде да Михаиловићу није било омогућено право на одбрану и да није видио свог адвоката до почетка суђења.
Он није имао ни право на непристрасан суд, а оптужница му је уручена седам дана пред суђење.
Након два дана од изрицања спорне пресуде комунистичког режима, Михаиловић је стријељан у Београду.
Посебна Комисија утврђује тачну локацију на којој је стријељан, а претпоставља се да су његови посмртни остаци пребачени на другу локацију.
У недостатку других доказа о Михаиловићевој смрти, рјешењем Првог основног суда у Београду 2013. године као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године.

Агенције

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар