(ВИДЕО) ПРЕБИЛОВЦИ НЕКАД И САД: У Требињу приказан филм Небојше Колака

  • У Галерији Културног центра вечерас је приказан документарно-репортажни филм „Пребиловци, некад и сад“, аутора новинара Небојше Колака.

IMG_3253
Према ријечима аутора филм је настао 8. августа прошле године када је било освештање храма у Пребиловцима.
„Филм говори о страдању српског народа у Пребиловцима. Једна људска прича, да се одржи нешто што се зове култура сјећања и да се никада не заборави. Цитираћу ријечи владике Григорија ‘Праштати да, заборавити не’“, истакао је Колак.
Александар Косовић, историчар из Источног Сарајева каже да се сва култура сјећања своди на ентузијазам појединаца и организација.
Он сматра да се треба наћи начин да се у школама и катедрама учи и његује култура сјећања, да се овакви злочини више никад не понове.

IMG_3259
„Наше границе су границе наших страдања од Велебитских до Херцеговачких јама и те границе су много теже и постојаније од било каквих државних. Ми као народ са израженом регионалном припадношћу треба да знамо шта је наша највећа повезница, а то је страдање и ако о томе не причамо онда заборављамо ко смо и постају јаче и важније регионалне и политичке подјеле“, навео је Косовић.

Улаз на пројекцију филма била је књига на поклон новоотвореној библиотеци „Стана Арнаут“ у Пребиловцима.

Организатор пројекције филма је Културни центар.

Извор: Радио Требиње/ Д.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар