НЕЗАБОРАВНО ИСКУСТВО: Боравак билећке ученице Милице Дошло у Москви

  • ЈЕДНА ОД 11 НАЈБОЉИХ УЧЕНИЦА У РС  СА ЗНАЊЕМ РУСКОГ ЈЕЗИКА Милица Дошло, ученица билећке основне школе „Петар други Петровић Његош“, прошлог љета боравила је мјесец дана у руској престоници, Москви. Иницијативу је покренуло Министарство просвјете и културе РС, позивајући школе да предложе ученике који се добро сналазе у руском језику. 

    milica 2

Тако је наша Милица са још десет ученика из цијеле Републике Српске имала прилику да невјероватних мјесец дана проведе у братској земљи Русији

Како каже, од тренутка када је крочила на аеродром, за  њу је почело искуство које се неком можда деси само једном у животу.

Гимназија „Василиј Велики“ била је домаћин нашим ученицима.Свих ових дана настава и историјски часови су се одвијали на руском језику, што је Милици помогло да још више упозна језик и савлада га. Велика подршка била јој је професорица Ирина, познати професор руског универзитета Ломоносов. Разне активности, попут прављења оригамија, златног веза , предмета од глине, остаће Милици дубоко урезани у сјећању.

milica 3

Москва је огромни град, град културе којитуристима  може показати многе знаменитости. Кремљ и чувени Црвени трг, манастири Даниловскиј и Новодевићескиј, Музеј војне технике, само су неке од чувених знаменитоти које је Милица имала прилику видјети.milica 5

Посебан утисак на Милицу је оставио историјски час гдје је слушала аудио снимке о историјским догађајима. Каже да замало није заплакала, јер је слушајући то имала осјећај као да се све дешава тога тренутка. Потресна јој је била и прича о храму Василија Блаженога, о архитекти кога су ослијепили да нигдје не би направио такав храм.

Сјећајући се свега овога, кроз шалу , Милица каже да је за њу незаборавно искуство било и сам лет авионом.MILICA

По повратку у родни град, у етно селу Станишићи, наше ученике је дочекао и министар Дане Малешевић, коме су узбуђени ученици преносили трнеутке проведене у Москви.

А колико је ово путовање утицало на нашу Милицу,говори и то да је на недавно одржаном таккмичењу из руског језика, на републичком нивоу , освојила друго мјесто.Од срца јој честитамо, са надом да ће Москва још много пута бити домаћин овој талентованој дјевојчици.

АУТОР : ДАЈАНА АЛЕКСИЋ
ИЗВОР: СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар