ВЕЛИКИ ГУБИТАК ЗА ЗДРАВСТВО У РС: Врхунски фочански хирург Дражан Ерић отишао у Катар

  • Болница „Ал Емади“ у Дохи, главном граду Катара, прије пола године у своје редове примила је еминентног хируршког стручњака Дражана Ерића, али је одласком овог специјалисте пластично-реконструктивне хирургије фочанска болница много изгубила.

 

Какав је губитак претрпјела не само фочанска болница, него и цијела БиХ, свједоче и успјешне операције које је овај стручњак обавио, престижне награде које је освајао, као и пацијенти којима су Ерићеве операције промијениле живот.

„Моје колеге и ја смо први у РС урадили реплантацију прста 2011. године, а затим неколико година послије и реплантацију шаке и то у нивоу длана, који је најтежи ниво за реплантацију с обзиром на мноштво структура које морате да спојите“, прича Ерић и додаје да су те процедуре уведене као рутинске у фочанску болницу, што је, како каже, јединствен случај у свијету да у једној регионалној, релативно малој болници радите такве оперативне захвате без микроскопа.

У пластичној хирургији је, прича, двадесет година те је у том периоду урадио много оперативних захвата из свих области пластичне хирургије.

„Свакако највећа сатисфакција је када успијете да ријешите неку контигенталну аномалију шаке код дјетета“, рекао је Ерић.

Оперативним захватом, прича Ерић, дјетету омогућавате да користи шаку, чиме се побољшава квалитет живота.

А осим што су побољшавале квалитет живота пацијената, операције под Ерићевим водством су и спасавале екстремитете пацијената, о чему најбоље говори свима добро позната операција реплантације шаке младића из Рогатице.

Наиме, након што је прије три године двадесеттрогодишњаку из Рогатице циркулар одсјекао пола шаке с прстима, тим фочанских љекара на челу с Ерићем је успјешном операцијом младићу спасао руку.

Радио је и комплетне реконструкције зида грудног коша, неуромускуларне трансфере код повреде нерава доњих екстремитета, компликоване реконструкције на глави…

„За мене лично најкомпликованији оперативни захват је управо реплантација длана јер се ту показују знање, вјештина и таленат хирурга“, истиче овај стручњак.

Када је одлазио из фочанске болнице, истиче Ерић, осјећаји су били помијешани.

„С једне стране ми је било драго, јер се отворила нова прилика за стицање новог искуства, упознавање другачијег здравственог система, а с друге стране ми је било жао, јер сам провео 15 година и доживио много лијепих тренутака у Фочи“, прича Ерић.

С градоначелником Требиња је постигао договор да долази и ради сложене оперативне захвате, што га, каже, чини веома срећним јер може да помогне свом народу.

„Процедура доласка и рада у здравствени систем Катара није нимало једноставна. Овдје је тржиште отворено само за најбоље у својој струци јер они имају новац и могу да бирају, а сама чињеница да је здравствени систем Катара ове године тринаести у свијету говори како су ригорозна правила око евалуације вјештина и добијања лиценце“, појашњава Ерић.

Болница у којој је шеф Одјељења за пластично-реконструктивну хирургију посједује три информатичка система која у сваком моменту дају податке о здравственом стању пацијента, дијагностичким процедурама, оперативним захватима и лијековима које користи.

„Посједујемо апартмански смјештај, седам операционих сала, најновије дијагностичке апарате, центар за баријатријску и постбаријатријску хирургију, који обухвата центар за дијететику, пластичну хирургију, физикалну терапију и фитнес“, истиче Ерић.

Нагласио је да је то највећа приватна здравствена установа у Катару.

А да се није случајно нашао у највећој приватној здравственој установи у Катару, осим компликованих операција које је извршио, говоре и бројне награде које је добио.

„Још од студентских дана добијао сам награде од факултета, универзитета, Предсједника РС, Коморе доктора медицине РС као најбољи студент, али и Панарапске асоцијације пластичних хирурга за допринос развоју платичне хирургије“, каже Ерић.

Добио је, како каже, и награду „Вечерњаков печат“ као личност године у науци, али за њега лично, истиче, навјеће признање представља Повеља општине Фоча, коју је добио за допринос медицини и науци у тој локалној заједници.

(Независне новине)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар