КАКО СУ 1941. ГОДИНЕ СКОНЧАЛИ СРБИ ИЗ ДЕРВЕНТЕ: Над усташким злочинима занијемио и њемачки генерал Глез фон Хорстенау

КАКО СУ 1941. ГОДИНЕ СКОНЧАЛИ СРБИ ИЗ ДЕРВЕНТЕ: Над усташким злочинима занијемио и њемачки генерал Глез фон Хорстенау

  • О актуелној теми која се шири по друштвеним мрежама о злочинима усташка у општини Дервента писао је чак и немачки изасланик у Загребу, иначе познати србомрзац, генерал Глез фон Хорстенау, згражавајући се и сам над суровошћу усташког режима.

 

Наиме, у августу 1941. г. усташе су похапсиле све старије Србе од седамнаест година из Дервенте (до тада Лужани Босански), заједно са Србима из села Барице, Костреш и Нови Лужани и одвели их у логор у Славонску Пожегу, који је формиран споразумом између НДХ и Немачке 4. јуна 1941, ради пресељења извесног броја Словенаца у Србију и тзв. ,,одстрањењу “ Срба из НДХ. Тај логор је имао  имао статус и категорију усељеничко – исељеничког, иако је у њему скончао велики број припадника српског народа.  У њему се у том моменту налазио и известан број Срба са подручја Брода.

За време чистке Дервенте од Срба драстично је оштећена православна црква у Лужанима Босанским (сада Дервента), убијен је у свом стану свештеник Милош Петровић (14. јун 1941), уништене су матичне књиге и сви богослужбени предмети, као и црквена архива. Још горе је урадила хрватска војска у мају 1992 године, када је наведену цркву срушила.

Ево шта је о тим трагичним догађајима у свом дневнику записао поменути Глез фон Хорстенау, не верујући ни сам у суровост усташког режима, која се дешава пред његовим очима:

,, Код Славонске Пожеге се налази један концентрациони логор.

 Управник логора је бивши католички свештеник (толико о невиности Степинца, прим. аут. ) а сада чувени усташа Клајић…..дошло је наређење да дневно мора бити убијено по двадесет заробљеника. Током једног уобичајеног мучења ( можемо ли замислити каквог, прим. аут. ) један заробљеник је покушао да отме пушку од свог мучитеља.

Када је ово дојављено команданту логора Клајићу, он је наредио да се сви логораши побију ватром из митраљеза са дум – дум мецима.

Читав сат је трајала паљба са улазних врата у унутрашњост бараке. Зидови су били крвљу пошприцани а са њих су висили комади меса и просутих мозгова, док су подови били прекривени лешевима “.

Страшна слика, која се скоро не може ни замислити у најцрњим хорор филмовима. На овај начин усташе су у Славонској Пожеги, за један дан ликвидирале, на најсвирепији могући начин четири стотине тридесет осам ( 438 )логораша из Дервенте и Брода.

Наведени призор ужаса Хорстенау описао је у свом дневнику.

Председник удружења Клуб Гачана у Београду

              Светозар Црногорац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина