Историјски тренутак за здравство у Невесињу: Прва операција једњака у РС

  • У болници у Невесињу први пут у Републици Српској и БиХ урађена је сложена операција једњака, што указује да ће ускоро ова здравствена установа, уз домаће и познате љекаре из Београда, постати здравствени центар препознатљив у ширем окружењу.

neve

Тим љекара са Клиничког центра из Београда, предвођен свјетски признатим доктором Предрагом Пешком, уз помоћ колега из Невесиња обавио је овај захтјевни и компликовани хируршки захват који је трајао осам часова.

Шест хирурга радило је операцију која се у бившој Југославији обавља једино у Београду.

Напомињући да је операција једњака врло ријетка и да се ради у највећим центрима у свијету, професор Пешко рекао је Срни да је ова интервенција успјешно завршена и да је пацијент доброг здравственог стања.

„Током операције отворили смо и трбух и грудни кош и замијенили обољели једњак танким цријевом које у потпуности треба да изврши функцију обољелог једњака“, појаснио је Пешко.

Он је напоменуо да је операција била на највишем нивоу уз одличну опрему којом располаже ова установа, изражавајући посебну захвалност директору Болнице хирургу Велибору Миливојевићу који је одлично припремио особље да би велики посао био урађен успјешно.

Пешко је напоменуо да су у невесињској болници урађене и компликоване операције двије жучне кесе које су биле упаљене.

У правим рукама: Пацијент Миленија Милановић из Фоче

Четрдесетпетогодишњи пацијент Миленија Милановић из Фоче рекла је да се осјећа добро и да није имала страха, јер је знала да је „у рукама“ врхунских стручњака.

Она је истакла да се за операцију једњака у Невесињу одлучила након што овакав захват није било могуће урадити нигдје у Српској ни у БиХ.

Директор Болнице у Невесињу Велибор Миливојевић рекао је Срни да ће рад професора Пешка и његовог тима и тимова који ће и убудуће долазити дати значајан печат и смјернице у коме правцу ће се ова здравствена установа развијати.

„Имамо грандиозан објекат, одличну опрему и оно што је веома битно у овом послу – ентизијазам запослених људи и свакако да ће ови и слични оперативни захвати показати нашу оправданост, али и успјешност у будућности“, истакао је Миливојевић, који је учествовао у опарацијама једњака и жучи.

Он је навео да сваким даном у Болници имају све више позива пацијената не само из Републике Српске, већ из региона који желе да закажу прегледе које не могу да обаве у на овим просторима, а знајући да са стручним тимом који предводи професор Пешко могу добити потребне информације и адекватно лијечење.

Пацијенте у невесињској болници посјетио је и НЈегово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије који је истакао да је било много муке и труда, али и жеље да буде отворена ова здравствена установа, наглашавајући да је веома задовољан што Невесиње, како је и планирано, постаје медицински центар регионалног значаја.

„Ја стално говорим да Херцеговина може бити у много чему регионално значајна и због тога сам срећан и због тога сам данас овдје“, рекао је владика Григорије.

Владика Григорије, који је један од најзаслужнијих што је болница отворена и почела да служи намјени, истакао је да је био један од ријетких људи који је вјеровао у овај пројекат.

„Међутим, колико год да вјерујете, када видите колико ствари се спречава да се нешто догоди и колико људи има злу вољу да нешто буде, онда некако и ви почнете да губите ту вјеру“, рекао је владика и додао да је ова операција и дан вратио ту вјеру и наду.

Владика Григорије је поручио да је, колико год ова болница била лијепа и колико год се у њу улагало и била савремена, све узалуд ако у њој не буде операција које спашавају људске животе.

Он је додао да и црква у којој су записана имена пострадалих у Невесињу а која је посвећена Светом Василију Острошком, данашњем празнику, стално опомиње да је Невесиње јако важно за све, а поготово за Републику Српку и народ у Херцеговини.

„Свети Василије нас опомиње да сав смисао живота и рада треба да буде у служењу другима“, рекао је епископ Григорије, истичући да су еминентни доктори – херцеговачки пријатељи који су урадили велику операцију, у ствари људи који се жртвују по угледу на Светог Василија и све добре људе.

Болница у Невесињу, једна од најсавременијих ове намјене у региону, отворена је у октобру прошле године с циљем да народу Невесиња, Херцеговине и окружења обезбиједи адекватну и врхунску медицинску услугу.

Болница је, са 51 креветом и површином од 3.600 метара квадратних, те захваљујући савременој медицинској опреми, специјализована за дијагностику, хирургију и најкомпликованије оперативне захвате.

Градња објекта почела 2001, када је средства за овај пројекат обезбиједила фондација „Михајло Лабало“, али је послије смрти Лабала 2007. био доведен у питање завршетак објекта, јер су недостајала знатна средства.

Пројекат је настављен захваљујући предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је подржао идеју да се у Невесињу изгради такав здравствени центар, те ентузијазму и ангажовању доктора Предрага Пешка и залагањима владике Григорија.

Према процјенама, велики ктитор Михајло Лабало и добротворни фонд који је основао у изградњу болнице уложио је око 7,5 милиона марака, док је за њен завршетак Влада Републике Српске обезбиједила четири и по милиона марака.

извор: СРНА / Радио Невесиње

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар