Уставни суд БиХ одлучује о стечају “Требињепревоза”

  • Бивши предсједник Синдикалне организације “Требињепревоза” Васо Башић поднио је Уставном суду БиХ апелацију којом тражи укидање рјешења Окружног привредног суда у Требињу о отварању стечаја у овом предузећу, те враћање предмета на поновни поступак.

stara-autobuska-stanica
Иако је стечај у “Требињепревозу” закључен у марту 2015. године, бивши радници и повјериоци овог предузећа не одустају од оног што им, како тврде, по закону припада.
Башић тврди да је комплетна процедура стечаја, који је у “Требињепревозу” отворен крајем 2011. године, спроведена на незаконит начин, а све је кулминирало када је крајем 2014. године имовина “Требињепревоза” продата за свега 362.000 КМ.

„Апелација је поднесена 14. децембра 2015. године. Осим поништавања рјешења о отварању стечаја, ми смо тражили од Уставног суда да одмах забрани располагање имовином Требињепревоза до окончања поступка пред овим судом“, рекао је Башић за KАПИТАЛ и нагласио да је ово једина приватизациона афера која је стигла до Уставног суда БиХ.

Башић је подсјетио да су Удружење малих акционара “Требињепревоза” и Синдикална организација овог предузећа поднијели кривичну пријаву Окружном тужилаштву у Требињу због организованог криминала и корупције у Окружном привредном суду у Требињу и Вишем привредном суду у Бањалука.
“Ту пријаву смо поднијели прије лицитације која је одржана 4. децембра 2014. године јер смо знали да ће наша имовина од 9.350 квадратних метара бити продата за мизерних 362.000 КМ. Комплетан надзор над том кривичном пријавом води Омбудсман БиХ – Канцеларија у Мостару”, рекао је Башић.

Међутим, стечајни управник који је водио стечај “Требињепревоза” Владо Симовић каже да од укидања рјешења о отварању стечаја нема ништа и да је све урађено у складу са законом.

“Поступак није могуће вратити на почетак. Башић и представник малих акционара Требињепревоза су све тужбе изгубили, нико од радника са њима није ни сарађивао и од тога нема ништа. Немогуће је вратити стечајну масу која је законито продата. Они су могли на почетку покренути тужбе ако нису били задовољни, али нису то урадили. Када је стечај закључен сви рокови за то су прошли”, нагласио је Симовић.

Capital.ba

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар