СХ У БАЊАЛУЦИ: 9. јануар – Дан када смо сви били као један (ФОТО+ВИДЕО)

  • Слободна Херцеговина је једини херцеговачки медиј који је био у Бањалуци на прослави најзначајнијег датума савремене српске историје.

 

21 dodik - Copy

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
Извор: Слободна Херцеговина

Република Српска је прославила 24 рођендан. И мада свака година носи свој терет чини се да ниједан рођендан није био тако важан велики и битан као овај 9. јануар.

И док је претходних дана у медијима из Федерације БиХ цинично најављивано да РС слави свој последњи рођендан, све оно што се могло видјети у Бајалуци даје потпуно другачију слику.

16 matija - Copy

Није Српска славила светог Стефана “чији су домаћини данас милион и четири сто хиљада Срба” како је сликовито у својој бесједи нагласио Матија Бећковић, већ, утисак је, да је рођендан РС након ове 2016. године постаје свесрпска светковина.

У Бањалуци на сваком кораку су се вијориле српске тробојке и жеља да се искаже љубав према отаџбини сигурно никад није била већа у овоме вијеку.

Ивица Дачић. Зорана Михајловић, Иван Тасовац и Маја Гојковић

 

Присуство готово читаве Владе Србије, али и припадника свих политичких партија у РС јасно је показало став да око празника, рођендана крсне славе Светог Стефана нема погађања.

24 vucic i dodik - Copy

Као ријетко када овога пута исказана српска слога је у Бањалуку привукла и велики број медија из Федерације БиХ и Хрватске.

25 vucic dodik - Copy

Очекујући ваљда да ће неко од српских политичара имати “мекши став”, новинар ХРТ-а не нашавши згодан материјал отишао је до улице која је из безбједносних разлога затворена за саобраћај да каже како нема заинтересованости грађана за овај дан.

27 ivanic - Copy

 

Слободна Херцеговина је имала своје мјесто међу осталим извјештачима, па нам није промакло понашање колега из “региона” и коментари како нас сигурно у оквиру приредбе чека још једна ратна патетична прича. Умјесто тога дочекала их је приредба “Завјет слободи”.

23 santic - Copy

У интерактивном музеју место и за Алексу Шантића

Овај “интерактивни музеј” дочарао је дјеци, али и онима који су неупућени да су корјени српског народа на овим просторима веома дубоки.

Пјесма на крају скупа није могла да не понесе емоције.

39 patrijarh
Српски државници Милорад Додик и Младен Иванић дали су јединствену оцјену да ће се “Дан РС још више славити” и да је “срамна одлука Уставног суда БиХ још више учврстила потребу за овим празником”.

ЛИНТА: Србија је и данас показала одлучност да помогне браћи

04 linta - Copy

– Овај празник један је од најзначајнијих датума у новијој историјој српског народа, јер је тада створена најмлађа српска држава. Србија је и данас потврдила да дијели судбину своје браће и увијек ће бити ту да помогне – оцијенио је Миодраг Линта, у име Одбора за Србе у региону.

03 - Copy

Дан РС старији и од Дејтона и од Устава РС: Министри из Србије Александар Вулин и Никола Селаковић

05 lazanski - Copy

Требињски гимназијалац Мирослав Лазански

Било је лијепо видјети макар и на кратко јединство српских политичара.

15 kudturica - Copy

Емир Кустурица,  адвокат Зденко Томановић

 

Херцеговци у Бањалуци

У Бањалуци смо срели и приличан број Херцеговаца.

41 siljea - Copy

Међу присутнима је био и начелник Невесиња Момчило Шиљеговић који је за СХ прокоментарисао:
– Живот РС без овог дана не би постојао. Нормално је да слави цијела Српска, а у нашем Невесињу ово је дан када се сјетимо свих оних наших суграђана који су своје животе уградили у темеље РС. Нико не може да нам одузме овај празник.
Срели смо и начелника Билеће Миљана Алексића.
– Ваљда ће нас овај дан опаметити да увијек будемо сложни.

Делегацију из Гацка представљали су председник скупштине Јован Ковачевић (десно) и замјеник начелника Радојица Антуновић( први слева).  

[/caption]

39 dodik prijem

Поздравио госте у згради Владе РС: Милорад Додик

39 patrijarh

Патријарх Иринеј се обратио и у згради Владе

31 galijasevic mastilovic - Copy

У лепом друштву: Џевад Галијашевић и Дејан Мастиловић

19 hostese - Copy

Сваког госта дочекале осмјехом

Предсједник ЗК „Крајина“ Врбас Горан Николаш, директор Представништва РС у Београду Млађен Цицовић и председник Коалиције избјеглица Миле Шапић

 

01 VASO

Председник РС Милорад Додик са Васом Мијановићем, директором болнице у Требињу

07 ljubica - Copy

За успомену: Љубица Гојгић, новинарка РТ Војводина са колегиницом

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар