ТРЕБИЊЕ: ОТВОРЕН 64. „ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА“

  • У Културном центру Требиње вечерас је почео 64. “Фестивал фестивала”, на коме ће наредних дана бити изведено седам представа позоришних кућа из Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.

Овогодишњи фестивал отворило је Бјелопољско позориште представом „Власт и њена опозиција“, коју је по тексту Небојше Ромчевића режирао и адаптирао Зоран Ракочевић. Кроз ову горку комедију, оштру критику стања у друштву, Предраг Вукојевић, Слађана Мердовић, Лена Шебек, Јусуф Бајрамспахић, Владо Томовић и Сања Ћировић дочарали су нашу свакодневицу и тужну реалност.

Жири публике за протагонисту вечери прогласио је Предрага Вукојевића.

Фестивал је свечано отворио градоначелник Требиња и предсједник Умјетничког савјета Мирко Ћурић који је, између осталог, рекао:

„Овај фестивал за нас није само изузетан културни догађај гдје се сусрећемо са најуспјешнијим позоришним остварењима, него и јединствена прилика да међусобно развијамо нова и продубљујемо стара пријатељства и да се у стваралачкој атмосфери одмјеравамо и радујемо туђем искораку напријед. Убјеђен сам да ћемо и ове године и у оваквим условима присуствовати многим умјетничким узлетима и већим дометима, а можда и новим трендовима у драмском аматеризму“.

У оквиру пратећег програма фестивала, у галерији Културног центра отворена је изложба Музеја позоришне уметности Србије „Фотографије као сведоци о трајању, Легенде – Оливера Марковић“ ауторке Мирјане Одавић. Поставка изложбе у Културном центру Требиње обухвата 77 фотографија на којима су приказани најзначајнији тренуци у позоришној каријери диве српског глумишта.

Непосредно пред отварање изложбе уприличено је потписивање Споразума о сарадњи Музеја позоришне уметности Србије и Музеја Херцеговине из Требиња.

На платоу Културног центра одржан је округли сто о изведеној позоришној представи, који је водио Жељко Хубач, драматург Народног позоришта у Београду.

У ндедељу, 25. јула, на програму је македонска представа „Не играј на Енглезе“ коју ће извести ансамбл Театра при Дому културе „Иван Мазов – Климе“ из Квадараца. Све представе фестивала почињу у 20.30 часова, а улаз је бесплатан.

Текст:  Душка Ђајић
Фото: Јован Видаковић
Извор: Културни центар Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар