Невесињка Јована Ристић, апсолутни побједник Васкршњег фестивала

  • У Кино сали Дома културе у Невесињу синоћ је одржано финално вече 10. Васкршњег фестивала српске изворне и народне пјесме „Кол’ко снаге хумска земља има“.

Публика је испратила наступе 26 такмичара из свих херцеговачких градова, а трочлани жири и овог пута имао је тежак задатак, да изабере најбоље интерпретаторе народне музике.

Стручни жири којим је по четврти пут предсједавао легендарни хармоникаш Љубиша Павковић, код кандидата је оцјењивао квалитет извођења пјесме, сценски наступ, тежину композиције, одјевеност у духу фестивала и општи утисак.

Апсолутни побједник Васкршњег фестивала је Јована Ристић из Невесиња која је освојила три награде. Она је за интерпретацију пјесме „Ране моје“ добила највише гласова стручног жирија и публике у категорији до 5. разреда, а и по оцјени извођача проглашена је најбољом. Другопласирани је био Милош Ковачић из Невесиња, а трећу награду су подијелили Мина Вучуревић из Требиња и Бојана Радмиловић из Гацка.

У категорији виших основаца прво мјесто подијелиле су Кристина Бошковић из Невесиња и Данка Илић из Гацка, друго мјесто припало је Марини Радуловић из Невесиња и Александру Круљу из Љубиња. Трећепласирани су били Михаила Радмиловић и Ивана Говедарица из Гацка и Емилија Стојановић из Невесиња.

Прво мјесто у категорији средњошколаца освојили су Кристина Турањанин из Љубиња и Анид Ћушић из Мостара. Другопласирана је била Ђурђица Бабић из Гацка, а треће мјесто је припало Милици Ђокић и Ани Илић из Гацка.

Награду публике освојили су домаћи такмичари: Јована Ристић, Дејан Окука и Марија Кравић. Лауреати по оцјени извођача фестивала су Јована Ристић и Кристина Бошковић из Невесиња и Ђурђица Бабић из Гацка. Они су награђени златницима са ликом Пресвете Богородице и Светог Василија Острошког.

Младе чуваре српске изворне пјесме пратио је оркестар Музичке школе „Свети Роман Мелод“, а програм је водила Милосава Паровић.

Јубиларни 10. Фестивал отворио је начелник општине Момчило Шиљеговић нагласивши да је и овај пут Општина Невесиње обезбиједила новчане награде, како би подстакла развој музичке културе у Невесињу.

Легендарни хармоникаш и члан Народног оркестра РТ Београд Љубиша Павковић истакао је да ова манифестација иде узлазном путањом, што потврђује и учешће двије побједнице овог фестивала у „Звездама Гранда“ у организацији музичке куће Гранд продукције.

– Фестивал заслужује ширу подршку људи који морају препознати да су ова дјеца која његују нашу народну музику и пјесму право благо у овом времену – додао је Павковић.

Циљ манифестације је да подстиче и развија стваралачку и културну свијест код дјеце и омладине уз његовање традиционалне културе.

Организатор фестивала је Основна музичка школа „Свети Роман Мелод“ и Црквена општина Невесиње. Покровитељ манифестације је Општина Невесиње, а медијски спонзор Радио Невесиње.

Спонзори фестивала су: Општина Невесиње, Црквена општина Невесиње, Винарије „Тврдош“, Златара „М“, СТР „Код Милана“, Пансион „Стадион“ и Апотека „Богдановић“.

 

Извор: Радио Невесиње / Верица Чупковић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар