ОТВОРЕН 12. ФЕСТИВАЛ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ИСТРИ: Представљена дјела сликара Сава Рупића и Ирине Черњавски Шантрић

  • У  Пули је свечаним отварањем заједничке изложбе београдских академских сликара Саве Рупића и Ирине Черњавски Шантрић „Варијације“ започео 12. Фестивал српске културе у Истри коме су присуствовали замјеник градоначелник Пуле Роберт Цвек, генерални конзул Србије у Ријеци Горан Петровић, директорка београдске Галерије ’73 Мирела Пудар и предсједник Вијећа српске националне мањине у Истри Милан Рашула.

– Изузетно ми је драго што се Фестивал одржава већ дванаесту годину за редом. Поздрављам српску заједницу у Пули која традиционално организује овај догађај. Пула је град који његује толеранцију и мултикултуралност, чему управо овај Фестивал даје важан допринос – поручио је Цвек.

Предсједник Вијећа српске националне мањине у Истри Милан Рашула представио је програм Фестивала који је ове године посвећен Душку Радовићу, српском писцу, пјеснику, афористичару, новинару… Mногима је познат по култној емисији „Београде добро јутро“ коју је на радио станици „Студио Б“ водио и уређивао од 1976.-1983. године. Радовић је своје слушаоце забављао афоризмима који су касније објављени у три књиге, а продајни тираж надмашио је 300.000 примјерака.

У склопу програма Фестивала у Српском културном центру приказан је документарни филм Квадратура круга посвећен Душку Радовићу,  а одржано је и пјесничко вече родољубиве поезије  „Журим да ријеч може стићи вријеме“ ауторке Ирине Черњавски Шантрић.

У склопу Фестивала одржава се традиционална „Ревија сувременог српског филма“ у кину Валли од 5.-9. студенога 2020. у склопу које ће се приказани филмови: Делиријум тременс, Асиметрија, Краљ Петар I, Режи и Случај Макавејев.

Организатори 12. Фестивала су Српски културни центар у Истри, Вијеће српске националне мањине Града Пуле и Парохија пулско-перојска уз финансијску подршку Града Пуле, Истарске жупаније, и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону РС.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар